Dr. Phil: Katastrof att dela ut “kompensation” för slaveriet

publicerad 25 april 2023
- av Isac Boman
Dr. Phil
Phil McGraw har lett sitt program sedan 2002.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det föreslås allt oftare att amerikanska skattebetalare ska finansiera skadestånd till mörkhyade medborgare som “kompensation” för att deras förfäder förslavades.

Den populäre tv-profilen Phil McGraw, känd som Dr. Phil, menar dock att det skulle resultera i en “katastrof för landet” och att dessa hade varit lika fattiga igen efter ett halvår.

I en diskussion i programmet Dr. Phil argumenterade den afroamerikanske ekonomen och aktivisten William Darity för att 40 miljoner svarta slavättlingar i USA bör få cirka 350 000 dollar var i skadestånd för hur deras förfäder behandlats historiskt – och att notan för detta skulle landa på cirka 14 000 miljarder dollar.

Dr. Phil var dock inte imponerad utan pekade istället på att det är osannolikt att en specifik grupp kan hantera en nyvunnen förmögenhet utan snabbt vara tillbaka på ruta ett igen.

– Jag kan säga dig utifrån ett psykologiskt perspektiv att om du tar 350 000 eller 840 000 dollar och skriver ut en check till någon grupp människor – svarta, vita, fattiga, hemlösa, vad som helst – om du ger någon grupp människor så mycket pengar och säger: ‘Varsågod, lycka till’, och du kommer tillbaka om sex månader, så kommer de att vara panka igen.

– Oavsett vilket skadestånd som ges så skulle det vara en absolut katastrof, i motsats till vägledning och hjälp med att skapa välstånd för kommande generationer.

Darity hävdade då att ”ingen” pratar om ekonomisk misskötsel när det talas om andra grupper som ska få skadestånd och att Dr. Phil på ett orättvist sätt försöker förhindra svarta att få tillgång till vad de har rätt till.

– Jag pratade precis om detta. Jag sa just: ’Om du ger dessa pengar till vem som helst så kommer de missköta dem. De kommer att sabba det. Titta bara på det bedrägeri som just inträffat med alla de pengar som gavs till stöd för covid.

Enligt Darity är det av yttersta vikt att regeringen ser till att förmögenhetsskillnaderna mellan svarta och vita hushåll suddas ut. I dagsläget bedömer han att denna skillnad kan ligga på så mycket som 840 000 dollar per hushåll.

Den politiske debattören Joshua Ferguson var likt Dr. Phil också kritisk till idén och konstaterar krasst att regeringen inte har några pengar – och att det är skattebetalarna som får betala för dylika satsningar.

– Om du säger att du inte tänker ta det från människor i dag har du rätt. Du kommer att ta det från framtida generationer.

 

https://youtu.be/oNS-4JmjfQI?t=2020

 

Den afroamerikanske debattören och författaren Bob Woodson tror inte heller på denna typ av skadestånd och förklarar att han ”inte kan komma på någon grupp människor som blivit förmögna genom att någon bara överfört pengar till dem”.

Det finns idag omkring 40 miljoner svarta i USA. Darity påstår felaktigt att samtliga dessa är ättlingar till slavar.

Idén att ”kompensera” svarta medborgare med stora summor pengar för historiska oförrätter har blivit allt mer populär att förespråka i USA. I San Fransisco har det exempelvis nyligen föreslagits att svarta medborgare ska tilldelas fem miljoner dollar var – en summa som vissa menar inte är tillräckligt hög.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!