”Dr. Christian Lindtner lämnar oss med en sanningssökares eko”

Dr. Christian Lindtner var en sanningssökande forskare som präglades av en öppensinnad ödmjukhet och inte ryggade tillbaka heller för kontroversiella ämnen. Hans bortgång är ett oerhört tråkigt besked, främst för hans närmaste, men också för samhället, som han hade mer att bidra till. Det skriver Nya Dagbladets Per Nordin.

publicerad 19 januari 2021
- av Per Nordin

Jag hade inte haft kontakt med Dr. Christian Lindtner sedan någon gång under hösten, och det tog viss tid innan jag fick det mycket tråkiga beskedet att han hade avlidit av sjukdom den 4 november.

Christian Lindtner var professor emeritus och doktor i religionsvetenskap vid Köpenhamns universitet.

Dr. Lindtner var en sanningssökande person som inte drog sig inför att studera och exponera känsliga och politiskt inkorrekta ämnen även om det betydde att han själv utsattes för mycket hård kritik från personer som ännu följer det konventionella systemtänkandet. Han har bland annat forskat och skrivit ett flertal böcker om buddhismens influenser på kristendomen, exempelvis boken ”Hemligheten om Kristus: Nya testamentet är Buddhas testamente”, som finns översatt till svenska.

Därtill lät han sig inte hejdas för att ta tag i sådana mycket kontroversiella ämnen, som exempelvis judiska maktstrukturer och rasrealism. På Nya Dagbladet skrev han så sent som i augusti debattartikeln “Jämlikhetshysterin upphäver inte människornas fundamentala olikheter”.

Dr. Lindtner var också en sann patriot för Danmarks och Nordens folk, och arbetade ihärdigt för dess frihet.

År 2011 var Dr. Lindtner med och anordnade och deltog på konferensen ”Revolt against Civilization”, där bland annat Professor Kevin MacDonald, Dr. Tom Sunic, Professor emerit. Helmuth Nyborg, Dr. David Duke, Dr. Alexander Jakob och advokaten Knud Eriksen deltog.

Som sanningssökande forskare var han inte den som envist stod fast vid en viss bestämd tes om nya bevis framkom som övertygande honom om motsatsen. Ett exempel på denna typ av öppensinnad ödmjukhet fick bland annat Dr. Lindtner att ändra uppfattning angående förintelsen, där han tidigare varit anhängare av så kallad ”förintelserevisionism” (som anslår att inget organiserat folkmord av judar genomfördes under andra världskriget). Med sina fortsatta granskningar av ämnesområdet kom han sedermera att ifrågasätta och revidera sina egna tidigare slutsatser.

Nämnas kan att Lindtner inte är ensam om att ha ändrat sin uppfattning av frågan. Andra framstående personligheter har också kommit att revidera sina slutsatser, exempelvis Mark Weber, David Irving, David Cole och Eric Hunt. Dr. Lindtner höll dock likt Weber samtidigt stadigt fast vid sin kritik mot judisk makt-rörelsen, vilken han öppet kritiserade. Detta framkommer bland annat av hans utförliga artikel om Frankfurtskolan. För ingen av dessa hållningar vann han några personliga fördelar, utan lät alltid tvärtom sin övertygelse om vad som faktiskt var sant leda honom framåt.

Povl H. Riis-Knudsen har skrivit till Dr. Lindtners minne här, där man kan läsa mer om honom.

Det är ett oerhört tråkigt besked, främst för hans närmast anhöriga och vänner, men också för samhället, som han hade mer att bidra till. Jag hade exempelvis sett framemot fler artiklar, intervjuer med mera på Nya Dagbladet.

Vi har förlorat en god, hederlig och modig man, och mina tankar går till hans familj.

Vila i frid Christian.Danske Christian Lindtner (1949-2020) var professor emeritus och doktor i religionsvetenskap vid Köpenhamns universitet.

"Som sanningssökande forskare var han inte den som envist stod fast vid en viss bestämd tes om nya bevis framkom som övertygande honom om motsatsen.", skriver Per Nordin i sin In Memorian.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.