Kultur

Det här är världens överlägset populäraste spel just nu

Det här är vad som dagligen lockar miljoner spelare i ett tidspressat överlevnadsscenario över vidsträckta landskap.

Inledningen på varje spelomgång erbjuder ofta tid att njuta av landskapsvyerna

Hoppa ut från ett flygplan över ett gigantiskt landskap, inta din position och förbered dig för vapenstrid mot ett hundratal andra spelare. Det är vad som dagligen lockar miljoner människor i ett tidspressat last man standing-spel som slagit alla tänkbara rekord i gamingvärlden.

Blicken ut över det öppna landskapet ifrån flygplanet varje gång du får chansen att välja precis var du vill landa, själv eller tillsammans med dina lagkamrater, är lika hissnande varje gång. Landar du i tätbebyggda områden kan du få snabb tillgång till exklusiva vapen, men riskerar att andra som landar på samma ställe gör processen kort med dig. Landar du istället ute i ödemarken får du antagligen räkna med enklare vapen och kikarsikten. Istället får du chansen att taktiskt avancera över landskapet och försöka hitta de bästa positionerna på vägen mot mitten av spelarcirkeln som drar ihop sig allt eftersom tiden går. Och det kan bli bråttom…

Fick du sällskap med dig ned när du hoppade? Då får du röra på fötterna när du landat. © pcgamer.com

PlayerUnknown’s Battlegrounds heter spelet som tog spelåret 2017 med storm och sprungit förbi konkurrenter som Dota 2 och Counter-Strike: Globla Offensive med hästlängder. Nyligen passerade man 3 miljoner spelare online samtidigt vilket stressat utvecklarna att hålla efter med servrar och uppdateringar till succén som samtidigt tampats med buggar och andra problem vilket dock inte verkar lyckats tagit död på spelsuget hos massorna.

Någon tog tydligen för mycket sats när han skulle nedför berget med motorcykel och sidovagn

Spelet som blev populärt redan i “Early access”-stadiet släpptes i fullversion i december och har totalt sålts i över 30 miljoner exemplar.

PlayerUnknown’s Battlegrounds, som förkortas PUBG, ingår i den så kallade Battle royale-spelgenren som kombinerar överlevnad, utforskning- och samlar-taktik med last man standing-principen. När du tillsammans med ett hundratal andra spelare hoppar ifrån flygplanet har du tomma händer. Det gäller att snabbt utforska de hus och byggnader som finns i landskapet för att hitta vapen och skydd. Med hjälp av kikare och fordon kan du avancera fram överlandskapet och inta nya positioner i takt med att kartan begränsas mot ett centrum där du till slut tvingas utkämpa striden mot de sista överlevarna på kartan. Servrarna erbjuder enmansläge, duoläge eller lagspel om fyra spelare.

Dina motspelare kan gömma sig på varje kvadratmeter i någon av de övergivna byggnaderna eller likväl ligga och vänta i bergen på att du lämnar staden för ett bakhåll. © twinfinite.net

Ingen omgång blir den andre lik och flygplanets riktning över kartorna varierar. Vapen och skydd slumpas ut i de olika byggnaderna och spänningen när man över landskapet får syn på motståndare i kikarsiktet på sitt krypskyttegevär är svår att beskriva. Det taktiska positionerandet till fots eller med fordon över det milsvida landskapet är en påtaglig upplevelse med vetskapen om att dussintals andra motståndarspelare är tvungna att ta sig till samma position innan tiden rinner ut.

Ibland är spelomgången över på under en minut och klarar du dig till slutstriden får du räkna med närmare 40 minuters spel. Frustrationen över att dö strax efter landning är påtaglig, men känslan blåses snabbt bort av det faktum att du på nolltid är tillbaka i fallskärmen i en ny spelomgång då tiotusentals spelomgångar startar varje timme.

Den övergripande spelupplevelsen gör att PlayerUnknown’s Battlegrounds får nära nog högsta betyg som avkopplande faktor i vårt stressiga samhälle.

PUBG är tillgängligt på PC och Xbox one.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 

 

PlayerUnknown's Battlegrounds

9.1

Spelmotorik

8.8/10

Grafik

9.2/10

Tillgänglighet

8.7/10

Spelupplevelse

9.7/10

Plus

  • Öppet, enormt och varierande
  • Går blixtsnabbt att starta en spelomgång
  • Stigande spänningsgrad

Minus

  • Fortfarande lite buggigt
  • Kräver kraftfull dator

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!