Kultur

Den svenska stormaktstidens sista strid

Vi mötte upp Bent Fridholm och Bern Lindfors från Midälva Genealogiska Förening och Jack Rönnström från Black Powders – Sundsvalls pistolskytteklubb.

Det var den 25 maj 1721 som den drygt 7000 man starka ryska hären från kusten intog och brände ned och plundrade staden Sundsvall och närliggande byar.

Till stadens försvar fanns endast ett hundratal mannar, varav hälften bönder.

Man kan ju förstå att utgången var given, berättar Bent Fridholm.

Trots det svenska försvarets numerära underlägsenhet valde man att ta striden och lyckades tillfälligt att slå tillbaka och hejda fienden.

– Löjtnant Lindstedt blev ju rådd att ta till harvärjan. De skulle alltså fly fältet för de var chanslös. Men med bravur så gav han sig ann, de anföll ryssarna här, berättar Jack Rönnström.

Hur allting slutade får du reda på i vårt filmreportage ovan.

 

Se bildreportage ifrån dagen:

 

Reportrar: Markus Andersson och Per Nordin
Foto och redigering: Per Nordin


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Liknande artiklar

Så tycker svenskar om migrantströmmarna till Sveri... Kan Sverige ta emot fler? Kan du tänka dig att ta emot migranter i ditt hem? Finns det flyktingar som ljuger om ...
Sundsvalls Tidning hänger ut skola efter lokaluthy... Radioinslaget kan också laddas ned här. Sundsvall Tidning skrev i fredags en artikel om att Nordiska motståndsrör...
Äldre par slogs ner i hemmet Natten till söndagen blev en mardröm för Anita och Tage Eliasson, 77 respektive 78 år gamla. Det äldre paret blev nersla...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!