Foto: Nya Dagbladet

Den svenska stormaktstidens sista strid

Publicerad 11 april 2017, uppdaterad kl. 9:22

Hur gick det till när de sista striderna utkämpades under den svenska stormaktstiden? Vad var det som hände? Vad var bakgrunden? Det var några av de frågor Nya Dagbladet ville ha reda på när vi begav oss sig till Sundsvall för att göra ett filmreportage om slaget vid Selånger 1721, som var det sista slaget under den svenska stormaktstiden.

Vi mötte upp Bent Fridholm och Bern Lindfors från Midälva Genealogiska Förening och Jack Rönnström från Black Powders – Sundsvalls pistolskytteklubb.

Det var den 25 maj 1721 som den drygt 7000 man starka ryska hären från kusten intog och brände ned och plundrade staden Sundsvall och närliggande byar.

Till stadens försvar fanns endast ett hundratal mannar, varav hälften bönder.

Man kan ju förstå att utgången var given, berättar Bent Fridholm.

Trots det svenska försvarets numerära underlägsenhet valde man att ta striden och lyckades tillfälligt att slå tillbaka och hejda fienden.

– Löjtnant Lindstedt blev ju rådd att ta till harvärjan. De skulle alltså fly fältet för de var chanslös. Men med bravur så gav han sig ann, de anföll ryssarna här, berättar Jack Rönnström.

Hur allting slutade får du reda på i vårt filmreportage ovan.

 

Se bildreportage ifrån dagen:

 

Reportrar: Markus Andersson och Per Nordin
Foto och redigering: Per Nordin


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend