Den svenska stormaktstidens sista strid

Idag är det exakt 301 år sedan slaget vid Selånger avslutades i den svenska stormaktstidens sista strid. Följ med på Nya Dagbladets besök till fälten i Selånger och Sundsvall där de sista soldaterna stupade.

publicerad 25 maj 2022
- av Per Nordin

Hur gick det till när de sista striderna utkämpades under den svenska stormaktstiden? Vad var det som hände? Vad var bakgrunden?
Det var några av de frågor Nya Dagbladet ville ha reda på när vi begav oss till Sundsvall för att göra ett filmreportage om slaget vid Selånger 1721, som var det sista slaget under den svenska stormaktstiden.

Vi mötte upp med Bent Fridholm och Bern Lindfors från Midälva Genealogiska Förening och Jack Rönnström från Black Powders – Sundsvalls pistolskytteklubb.

Det var den 25 maj 1721 som den drygt 7000 man starka ryska hären från kusten intog, brände ned och plundrade staden Sundsvall och närliggande byar.

Till stadens försvar fanns endast ett hundratal mannar, varav hälften bönder.

Man kan ju förstå att utgången var given, berättar Bent Fridholm.

Trots det svenska försvarets numerära underlägsenhet valde man att ta striden och lyckades tillfälligt slå tillbaka och hejda fienden.

– Löjtnant Lindstedt blev ju tillrådd att ta till harvärjan. De skulle alltså fly fältet eftersom de var chanslösa. Men med bravur så gav han sig an, de anföll ryssarna här, berättar Jack Rönnström.

Hur allting slutade får du reda på i vårt filmreportage ovan.

Se även bildreportaget från dagen nedan.

[envira-gallery id=”35772″]

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!