Den förunderliga historien om Cameron Macauley

publicerad 3 juli 2022
- av Isac Boman
Huvudpersonen i dokumentären, Cameron Macauley.

Den brittiska dokumentären The boy who lived before skildrar den skotske pojken Camerons detaljerade beskrivningar från vad han uppfattar skall ha inträffat i ett tidigare liv. Resan som följer de uppgifter han själv givit väcker frågor om både livet och döden.

När den Glasgow-födde pojken Cameron Macauley var blott två år gammal började han berätta om ett liv han mycket specifikt säger sig ha levt på en avlägsen ö i yttre Hebriderna i Skottland, nämligen Barra. Camerons historier skildrade bland annat ett vitt hus, promenader längs stranden med en svartvit hund och en mamma, pappa och sju syskon. Pappan, vars namn Cameron till och med specificerar till Shane Robertson, ska tragiskt nog ha avlidit i en bilolycka.

Camerons mamma blir allt mer orolig för Cameron och kontaktar psykologen Dr Chris French, som avfärdar pojkens minnen som fantasier. En annan barnpsykolog pekar dock på att Camerons berättelser skiljer sig markant från jämnåriga barns eftersom han vidhåller att personerna han talar om faktiskt är riktiga människor. Så småningom blir Cameron nästintill besatt av vad han påstår vara sitt tidigare liv och insisterar på att han vill åka till ön Barra. Psykologen Jim Tucker vid University of Virginia, en av ett fåtal forskare i världen som ägnat sig åt reinkarnation som fenomen, får höra talas om Cameron och väljer att följa med honom och hans mamma på resan.

 

 

Oavsett vad man själv tror om återfödelse som reellt eller mytologiskt fenomen är berättelsen om Cameron Macauley en gripande och spännande historia som väcker tankar om hur vi som människor egentligen fungerar.

Dokumentären nämner även i korthet fallet om Gus Ortega, mannen som säger sig vara en reinkarnation av sin egen farfar – och som detaljerat avslöjat en mörk familjehemlighet som ingen tidigare vetat om.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.