Därför slutade DN:s medicinreporter

publicerad 21 maj 2021
- av Sofie Persson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


13 560 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den före detta medicinreportern på Bonniertidningen DN, Amina Manzoor, berättar nu i sin nya bok varför hon slutade på DN. Såväl chefredaktören Peter Wolodarski som den nya mediaombudsmannen får stark kritik av Manzoor som bland annat avslöjar att hon förbjuds att diskutera mediernas roll under den så kallade pandemin.

Amina Manzoor jobbade tidigare på Dagens Nyheter som vetenskaps- och medicinreporter men meddelande abrupt i februari i år att hon lämnar Bonnierkoncernens mest profilerade dagstidning. Hon förklarade för Journalisten att hon inte kunde jobba kvar, men ville inte gå närmare in på det.

Det här är ett beslut som har växt fram under en längre tid, men det har hänt några saker på senare tid som påskyndat beslutet. Jag har sagt upp mig för att jag tycker att jag inte kan jobba kvar på DN, sade hon då.

Nu har hennes nya bok ”Pandemier!” kommit ut och rätar ut flera frågetecken.

I sin bok och även för Schibsted-konkurrenten SvD berättar Manzoor nu bland annat om tiden på DN:s redaktion under coronakrisens första år. Hon menar att hennes kunskaper som medicinreporter ofta förbisågs och hur chefredaktören Peter Wolodarski hellre googlade till saker än att rådfråga henne.

Hon har även förbjudits att medverka i olika program där mediernas roll granskas. Förfrågningar om att medverka i mediegranskande programmet Medierna i P1 och ett annat medie-inslag i P1 morgon fick hon tacka nej till.

Redaktionschefen förbjöd mig att vara med i Sveriges Radios mediegranskande program Medierna och uppmanade mig att tacka nej till att diskutera mediernas roll under pandemin i P1 Morgon”, står att läsa i ett utdrag ur boken.

När hon på Twitter tackade en forskare som gett henne beröm fick hon kritik från dåvarande redaktionschefen Caspar Opitz eftersom det ”inte såg bra ut” på grund av att forskaren var ”kritisk till chefredaktören och ledarskribenterna” på DN. Opitz är sedan nyligen medieombudsman – med andra ord den som ska granska medierna.

Manzoor menar även att hon har ljudinspelningar där Opitz varnar och hotar henne. Hennes make har öppet kritiserat DN:s ledning på Twitter och Opitz hotade då Manzoor att om detta inte upphörde skulle det leda till ”konsekvenser och problem”. Tidningens HR-chef medverkade vid samtalet ifråga och kan bekräfta det, men ljudinspelningarna är inte publicerade då de innehåller privata uppgifter.

Hon menar också att Peter Wolodarski inte visat något stöd till henne och att hon först i efterhand konstaterat hur djupt osunt kontrollbehovet på DN var.

Jag har accepterat allt detta, kanske för att jag inte riktigt förstått hur sjukt det var. Alla dessa begränsningar kom inte samtidigt. Men när de vill hålla mig ansvarig för vad min man har gjort och indirekt vill begränsa vad han kan skriva i sociala medier så förstår jag hur långt det har gått, hur hårt tidningen kontrollerar mig. Så här i efterhand inser jag att utrymmet för att ha en annan åsikt än chefredaktören är extremt begränsat, något som också märks på journalistiken”, skriver hon.

Wolodarski själv håller inte med och säger till Schibstedägda Aftonbladet att han visst visat stöd, åtminstone efter att det blev offentligt att Manzoor skulle lämna DN.

Då uttryckte jag min uppskattning för henne på Twitter.

Han påstår också att han inte vet varför hon slutade.

Jag vet inte varför hon slutade. Jag talade själv med Amina innan hon slutade och försökte övertala henne att stanna, något som jag vet att även andra chefer gjorde. Mycket av det som står i hennes text kom inte riktigt fram när vi pratade, men hon får själv svara för sina bevekelsegrunder. Vi har verkligen uppskattat henne och visat det.

Caspar Opitz har också svarat på anklagelserna till Aftonbladet och menar att det inte är reporterns roll att delta i debatter och att han därför avrådde Manzoor från det.

Jag ville att våra reportrar skulle jobba faktabaserat, göra det som Amina är bäst på i Sverige – att skriva evidensbaserat om corona. Inte ge sig in i något skyttegravskrig, säger han.

På anklagelserna angående Manzoors mans twitterinlägg svarar han att det varit ”oansvarigt att inte agera”.

 Det är jättesvårt med en respektive som inte jobbar där, det är arbetsrättsligt knepigt. Så då bad jag vår HR-avdelning på DN om hjälp. Vi hade samtal där jag berättade att arbetskamrater var ledsna, att vi ska respektera varandra på jobbet och försöka hålla en god ton. Det här var heller inte första gången, han har twittrat ganska aggressivt mot DN många gånger. Och det får man göra, men när kollegor blir drabbade måste man in och agera.

Idag jobbar Manzoor som medicinreporter på Bonnierkoncernens kvällstidning Expressen.