Bydalen – Skidparadiset i Jämtlands hjärta

Bydalen, belägen i Jämtlands län, har länge varit känt som ett av Sveriges bästa skidområden. Med sina pittoreska fjäll, imponerande skidbackar och välpreparerade längdskidspår erbjuder denna pärla i Härjedalen allt en skidåkare kan drömma om. Vi besökte Bydalen för att utforska dess vinterlandskap och insupa atmosfären på orten.

publicerad 14 april 2023
- av Markus Andersson
Liftarna tar skidåkare ända till bergstoppen med enastående vyer över Bydalsfjällen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Utförsåkning i en sagolik värld

Utförsåkningen i Bydalsfjällen är av högsta klass, med 40 nedfarter som varierar från gröna nybörjarbackar till svarta pistar som utmanar även den mest erfarne skidåkare. Oavsett om du föredrar att carva (carving) genom breda och välpreparerade pister eller sätta dina skidkunskaper på prov i branta offpistslingor, har Bydalen något för dig.

Det skall noteras att anläggningen med sina 17 liftar trots sina 420 meter i fallhöjd saknar sittliftar vilket begränsar vilan mellan åkningarna.

Fjället Drommen i bakgrunden.

Fjälltopparna som omger byn är några av de mest magnifika i Jämtland. Tre av de mest kända är Drommen, Östfjället och Västfjället som alla erbjuder enastående utsikt över det omgivande landskapet. Dessa fjälltoppar är också populära bland de äventyrliga som vill prova på skid- och snowboardåkning utanför de preparerade backarna.

Under vissa perioder erbjuds en klart prisvärd tur med helikopter över den magnifika Bydalen.

Längdskidspår och oförglömliga upplevelser

Bydalen erbjuder även ett imponerande nätverk av längdskidspår, med över 100 km välpreparerade och markerade leder som slingrar sig genom det vackra fjällandskapet. Spåren erbjuder allt från korta och lättsamma turer till längre och mer utmanande sträckor för den erfarne längdskidåkaren. Under din skidtur får du möjlighet att uppleva både öppna fjällvidder och trolska skogspartier som kantar spåren.

Breda preparerade spår med utrymme för skateskidåkning erbjuds på flera platser.

Omgivande natur och vilda djur

En av de stora attraktionerna i Bydalen är den rika och orörda naturen. Under din vistelse är det inte ovanligt att skåda renar, älgar och kanske till och med en och annan fjällräv. Den storslagna naturen i Bydalen är verkligen ett paradis för naturälskaren.

Vackra forsar omger många av skidspåren.

Reflektion över vinterturismen på orten

Vinterturismen i Bydalen har vuxit stadigt under de senaste åren, mycket tack vare ortens satsningar på att utveckla och förbättra skidfaciliteterna och övrig service. Med sitt utbud av aktiviteter och fantastiska natur är Bydalen en plats som lockar både svenska och internationella besökare.

Bydalens Wärdshus är från 1930-talet och ligger perfekt för en ski/ski-out lunch. Under delar av skidsäsongen erbjuder man livemusik på uteserveringen.

Trots en ökad turism har Bydalen lyckats bevara sin genuina fjällbykänsla och miljömedvetenhet. Med mycket orörd natur, forsar, åar och sjöar är det en fröjd att ge sig ut i omgivningen.

Nya Dagbladet kan varmt rekommendera ett besök i det natursköna Bydalen med dess magnifika fjäll. Oavsett om du är ute efter varierande skidåkning eller ren avkoppling är denna Jämtländska pärla ett utmärkt utflyktsmål, inte minst under senvintern.

Fakta Bydalen

Bydalen är en vintersportort i Oviksfjällen, Hallens socken i Åre kommun, Jämtland. Själva dalområdet är beläget mellan Västfjället och Drommassivet. Tillsammans med Höglekardalen och Gräftåvallen ingår Bydalen i turistdestinationen Bydalsfjällen. Från Höglekardalen finns ett antal vandringsleder, bland annat leden mot Hosjöbottens sameviste, som tillhör Tossåsens sameby.

De första turisterna kom till Bydalen i slutet på 1800-talet med häst och vagn till fäboden vid Dalsjön, som fortfarande finns kvar som sommaraktivitet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!