Brittiske John driver sin bondgård i Ryssland

publicerad 28 augusti 2022
- av Sofie Persson
John Kopiski.

Brittiske John Kopiski lämnade Storbritannien och hamnade i Ryssland strax efter Sovjetunionens fall. Där kände han sig hemma direkt och startade upp en bondgård som han idag fortfarande driver tillsammans med sin familj.

John Kopiski kände vid 40-års ålder att det var dags att förändra livet. Under tidiga 90-talet lämnade han därför Storbritannien, där han arbetat inom kol- och metallindustri under större delen av sitt liv, och reste till Ryssland där han tillbringade några dagar.

Under den korta perioden kände jag att här kan jag starta ett nytt liv, inte ett nytt företag, utan ett nytt liv. Jag kände mig som hemma här, säger John i ett filmklipp.


Annonser:


Han åkte hem och meddelade att han inte kommer tillbaka till sitt arbete och att han skulle flytta till Ryssland. Väl i Ryssland träffade han kort därpå sin fru Nina och tillsammans köpte de ett övergivet kolkhoz, en slags kollektivfarm som användes under Sovjetunionen, i byn Krutovo.

Det var det och vi påbörjade vårt nya liv tillsammans, berättar John.

Idag driver John och hans fru tillsammans med sina fem barn en fullskalig bondgård där de satsat på mjölk och köttproduktion. De tillverkar flera olika typer av ost och en stor del av mjölken används också för att göra yoghurt, kefir, gräddfil och smör.

Förutom det har bondgården, som de kallar Bogdarnya, blivit en välbesökt turistattraktion av både ryska och utländska besökare. Nina, som är arkitekt i grunden, har designat hotell, bastu och restaurang. Allt är byggt eller bevarat i äldre stil och man har även sparat flera äldre verktyg som sovjeterna använde för att driva bondgården förr i tiden.

Platsen kan besökas av både barn och vuxna för att delta i roliga aktiviteter som att rida, ta promenader i närheten och äta god mat, samtidigt som man tar en semester från stadslivet, säger Nina till tidningen Russia Beyond under 2020.

Familjen Kopiski är väldigt framgångsrika i sitt jordbruk och John menar att en viktig del för honom är att bevara de ryska rötterna till sina barn. Han vill också inspirera andra.

Vi har ryssar som kommer hit och känner sig stolta över det vi gör och tänker att de kan göra samma sak som i Europa. Vi kan göra vad som helst, säger John.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.