Boken om hur vi hamnade i den teknokratiska fällan

I "Kriget mot livet" tar journalisten Per Shapiro oss med på en fascinerande upptäcktsfärd till en uråldrig visdomstradition. Där hittar han en unik förståelse av Jordens ursprung och en ­möj­lig väg ut ur den högteknologiska dystopi vi hamnat i.

publicerad 24 november 2023
Per Shapiro är kanske mest känd för sitt arbete med projektet "Folkets Radio".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Redan för tusentals år sedan, långt innan det fanns ­avan­­cerad teknologi, försökte shamaner varna för att en främ­­­mande intelligens skulle kunna ta män­niskor i ­besittning. Men bud­bärarna förintades och ­var­ningarna blev inte hörda. Vi människor har sedan, undan för undan, slitits loss från vår heliga förbindelse med planeten. Vi har fjärmat oss från ­naturen och från oss själva.

Detta krig mot livet är nu inne i sin turbulenta slutfas. Vi ­matas med budskapet att människans assimilering med den artifi­ciella intelligensen är något oundvikligt och att Homo sapiens om en genera­tion eller två kommer att vara ett ­minne blott.

Vi är redan långt inne i den teknokratiska fällan. Förhäxade av våra skärmar sugs vi in i simuleringen, likt ett bytesdjur som fångas in av ormens ögon och inte förmår att röra sig. Den virtuella strypsnaran har oss hårt i sitt grepp, och ett ännu hårdare grepp har den om våra barn“, menar Shapiro.

Som jag hoppas kunna visa kan gnostikernas urgamla läror hjälpa oss att förstå vår tids teknokratiska och livsfientliga världsutveckling. I dem finns svar på frågan hur vi har hamnat här och hur vi kan lära oss att återfå kontakten med planetens inneboende visdom”, fortsätter han.

Sagt om boken

Max Tegmark, AI-forskare och professor i fysik vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, rekommenderar boken:

Ska vår allt kraftfullare teknik gynna eller ersätta livet på jorden? Man behöver inte hålla med om allt i denna välskrivna och tankeväckande bok av en av våra modigaste journalister för att uppskatta den som ett oerhört angeläget inlägg i vår tids viktigaste diskussion”, skriver han.

Idéhistorikern Susanne Dodillet är inne på samma spår:

Kriget mot livet är en bok om att se det mänskliga och det vackra som finns runtomkring oss och som vi behöver värna nu om vi vill bevara det för kommande generationer. Boken handlar om den värld vi riskerar att förlora om vi fortsätter fjärma oss från verkligheten och överlämnar oss till artificiella lösningar, system och en skenbart oundviklig samhällsutveckling. Det är en bok som ger lust och mod att återerövra ansvaret för vår samtid och andras framtid”.

Per Shapiro är undersökande journalist. Han har bland annat arbetat för Kaliber, P1 Dokumentär och Uppdrag granskning. Sedan några år tillbaka driver han den systemkritiska podden Folkets Radio.

Kriget mot livet

Boken utges av Folket Radio och distribueras av Karneval förlag och kan köpas via förlagets hemsida.

Mjukbunden med flikar
185 sidor
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789152773949

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!