Bo som en hob i Fylke

Att bo som en hob i "Fylke" kommer snart bli verklighet för den som vill prova. Runda dörrar och fönster till de mysiga hålorna i marken med självförsörjningsmöjligheter och eget bryggeri kan bli verklighet på Muskö. Arkitekten Simon Dale står bakom projektet att bygga en hel by.

publicerad 27 augusti 2013
"Nej, det var ett hobbit-hål, och det betyder att det var hemtrevligt” – Bilbo
Foto: simondale.net/CC-BY-NC-SA
Foto: simondale.net/CC-BY-NC-SA

”I ett hål i marken bodde en hobbit. Det var inget smutsigt, otrevligt och vått hål, fullt med maskar och gyttjelukt, och heller inget torrt, sandigt, naket hål utan något att sitta på eller att äta. Nej, det var ett hobbit-hål, och det betyder att det var hemtrevligt”.

Så lyder beskrivningen av Bilbo Bagger boende i Fylke, i J.R.R Tolkiens ”Bilbo”.

snow
Foto: simondale.net/CC-BY-NC-SA

Simon Dale har ambitionen att bygga en hel by ungefär som Hobsala. Byn kan eventuellt komma att bli självförsörjande, med eget bryggeri, bageri och mejeri. Platsen för byn förväntas bli ute på Muskö.

Foto: simondale.net/CC-BY-NC-SA
Foto: simondale.net/CC-BY-NC-SA

– Jag blir helt överväldigad av det intresse som finns för hobbithus i världen just nu. Jag får flera hundra mejl om dagen av folk som är intresserade. Planen på Muskö är att det ska bli en hel by. I så fall blir det världens första hobbitby, säger Simon Dale till Metro.

– Att bo i en hobbitby låter som ett naturligt sätt att leva, men att det av någon anledning inte blev så. Bara idén att endast använda naturliga material som redan finns på plats i naturen är fascinerande. Jag har inte ens läst böckerna av J.R.R Tolkien, även om jag sett filmen, säger John Chang intresserad andelsägare.

 

Foto: simondale.net/CC-BY-NC-SA
Foto: simondale.net/CC-BY-NC-SA

Bilderna visar Simon Dales egen hobhåla som tog cirka fyra månader att bygga och endast kostade cirka 3000 pund.

Intresserade kan följa Simon Dales projekt via nätet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.