Kultur

Belgisk nioåring är snart färdigutbildad ingenjör

Laurent Simons från Belgien håller på att studera för sin kandidatexamen i elektroteknik. Det sensationella är att han bara är nio år gammal och att han klarat av utbildningen i rekordfart.

Nioåringen som har en IQ på 145 pluggar vid Eindhoven University of Technology i Nederländerna, och utbildningen han går räknas som en av de svårare i landet även för vuxna studenter. Simons begåvning beskrivs dock som ”extraordinär” enligt CNN och om allt går som det ska så har han sin kandidatexamen redan i december, vilket innebär att han genomfört en utbildningen på tio månader fast den i vanliga fall ska ta tre år.

CNN skriver att den begåvade ynglingen inte har några planer att sluta studera utan efter detta vill gå ett doktorandprogram i elektronik och att han enligt sin pappa också studerar för att få en examen i medicin.

Simons familj är högutbildad och det finns många läkare och akademiker i släkten, ändå har föräldrarna aldrig sett något liknande och vet helt enkelt inte varför deras son har så lätt att ta in ny kunskap och lära sig nya saker, men man märkte tidigt att han var unik.

– Efter första året på grundskolan gick det snabbare och snabbare. De återstående åren tog ett år så jag gick ut grundskolan på två år, berättar nioåringen själv för SVT.

Han berättar också att hans största fascination handlar om livsförlängning och att han vill hjälpa till att ta fram teknik som kan ersätta kroppsdelar och organ på människor för att ge dem ett längre liv.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!