”Baserad” sci-fi-mässa anordnas i Michigan

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 16 augusti 2023
- av Markus Andersson
John Carmack, den legendariske skaparen bakom Quake, Doom och Wolfenstein, är en av de medverkande på BasedCon. Här på ett tidigare Quake-konvent.

Allt fler sci-fi- och fantasyintresserade har stört sig på politiseringen av kulturen, med olika mässor inom genren som allt tydligare påtvingar deltagarna postmodern ideologi. Det menar arrangörerna bakom konventet BasedCon som vill värna friheten inom genren.

Den tredje upplagan av sci-fi-, och fantasykonventet BasedCon arrangeras den 8-10 september i Grand Rapids, Michigan. Initiativtagaren Robert Kroese menar att denna typ av konvent tidigare brukade vara underhållande och handla om just fantasy, science fiction, spel, filmer och tv-serier, medan de i dagsläget i praktiken i hög grad kommit att bli politiserade.

Med början för några år sedan förändrades saker och ting. Konventen blev alltmer dominerade av en liten klick auktoritära idioter som gjorde dem till platser för att driva sociala rättvisedogmer och, med hänvisning till ’inkludering’, stängde ner alla åsikter som inte överensstämde med progressiv ortodoxi”, skriver arrangörerna på sin hemsida.

Man pekar på att det alltid börjar på samma sätt – med subversiva vänsterliberaler som flyttar in i ett utrymme och gradvis påverkar detta i en riktning som passar just deras agenda, framförallt genom att stämpla meningsmotsåndare med pejorativ som ”rasister”, ”sexister” och ”homofober”. Detta problem har varit särskilt påtagligt inom science fiction- och fantasygenren enligt grundarna av BasedCon.

Som ett resultat har en genre som historiskt sett handlat om att ohämmat utforska idéer blivit stagnerad och derivat. De människor som driver branschen är ofta öppet, oapologetiskt fientliga mot en betydande del av sin publik och om du är en öppet konservativ sci-fi- eller fantasyförfattare, lycka till med att bli publicerad”, sammanfattar man den rådande situationen.

Man förklarar också att det är förlagsbranschens explicita fientlighet mot författare, som agerar oberoende av dominerande ortodoxi, som motiverat skapandet av BasedCon, där man önskar att författare kunde nätverka och lära sig av varandra under mer frihetliga former.

BasedCon handlar inte om att driva någon särskild ideologi, men ärliga samtal måste börja med en gemensam förståelse av verkligheten”, skriver man vidare.

Based (eller baserad) syftar i arrangörernas mening på ”någon som är i kontakt med verkligheten”. Exempel på sådana uppfattningar, som strider mot kulturetablissemangets paradigm i stort, listar man som att män inte kan föda barn, att det i första hand är människor och inte vapen som dödar andra människor eller att betrakta ett foster som, en ännu ofödd, människa.

Prominent gästlista

På konventet kommer det bland annat att bjudas på paneler, presentationer och spel – men också mat, sociala evenemang och möjligheter att möta och samtala med olika författare. Den kanske allra mest prominente inbjudne gästen på eventet är den legendariske skaparen av Wolfenstein, Doom och Quake John Carmack som grundade id Software 1991.

Carmack, som ses som en av de verkligt stora pionjärerna vad gäller datorspel och 3D-grafik, har efter att hans deltagande blivit känt utsatts för en påtrycknings- och smutskastningskampanj från vänsterliberala grupper för att pressa honom att ställa in sin medverkan.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!