Banan ställdes ut som konstverk – åts upp av student

publicerad 4 maj 2023
- av Sofie Persson
Maurizio Cattelan står bakom konstverket.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En koreansk konststudent åt under en utställning upp ett “konstverk” bestående av en banan fasttejpad mot väggen. Verket har tidigare sålts för omkring 120 000 dollar.

Det så kallade konstverket “Comedian” består av en eller flera bananer fasttejpade mot en vägg av den italienske konstnären Maurizio Cattelan.

Under torsdagen ställde Cattelan ut på konstmuseet Leeum Museum of Art i Seoul i Sydkorea med en fasttejpad banan mot den vita väggen. Plötsligt blev konststudenten Noh Huyn-soo hungrig och tog ner bananen från väggen, skalade den och åt upp den. När bananen väl inmundigats tejpade han upp skalet igen.

När Cattelan ställde ut sina fasttejpade bananer mot väggen första gången 2019 såldes två upplagor för 120 000 dollar, då var det konstnären David Datuna som valde att plocka ner en banan och äta den, något han kallade en “konstnärlig handling”. Datuna blev eskorterad ut från museet efter en utskällning varefter det placerades ut poliser kring installationen. Bananen ersattes snabbt med en ny.

Huyn-soo menade först att han hade skippat frukosten denna torsdag och var hungrig, varför han valde att plocka ner bananen.

Jag tänkte att det skulle vara intressant … är den inte tejpad där för att ätas? sade konststudenten efteråt när museet frågade varför han ätit bananen.

 

 

I en intervju med den lokala radion senare erkände dock Huyn-soo att han tänkte att “att skada ett modernt konstverk kan också tolkas som ett slags konstverk” samt att han tyckte att det var lustigt att sätta tillbaka bananskalet igen, rapporterar Korea Herald.

Konstnären Cattelan blev underrättad om bananätningen och sade att det “inte var några problem”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!