Arkeofuturistisk katedral invigdes i Ryssland

publicerad 28 juni 2020
- av Markus Andersson

I en tid där västerländska historiska monument och statyer över ledare som Thomas Jefferson, Geroge Washington och Winston Churchill rivs ner och vandaliseras så går Ryssland i motsatt riktning och firade segern över det nationalsocialistiska Tyskland med en nyöppnad ståtlig katedral med militaristiskt tema.

Rysk-ortodoxa kyrkan och ryska militärer invigde gemensamt ”Försvarsmaktens katedral” strax utanför Moskva tidigare i juni. Katedralen går formellt under namnet Katedralen för Jesu uppståndelse och räknas nu som en av de högsta kyrkorna i landet, skriver Russia Insider.

Unikt för den nyinvigda katedralen är att den är utsmyckad med symboler och tavlor som hyllar Sovjetunionens seger över Tyskland under andra världskriget, ett krig som beräknas ha kostat ungefär 26 miljoner ryssar livet.

En journalist på plats beskrev katedralens design som något hämtat från en utomjordisk civilisation och patriarken Kirill av Moskva och försvarsminister Sergei Shoigu predikade och talade invigningsceremonin.

Katedralens design beskrivs som futurism blandat med uråldrig och medeltida arkitektur med element från det bysantinska riket med sina vackra och påkostade utsmyckningar och konstverk. Den här också jämförts med byggnader som tittaren kan se i den populära fantasy-serien Game of Thrones och andra populärkulturella verk.

 

Rysslands andliga ledare passade på att hylla landets armé för att de försvarar det ryska folket från såväl externa som interna fiender och uttryckte även sin tacksamhet till Vladimir Putin och försvarsminister Sergei Shoigu för att ha stöttat byggandet av katedralen och möjliggjort hela projektet.

Utomlands har tongångarna varit annorlunda, katedralen har beskrivits som ”kontroversiell” och som en ”symbol för Putins nya statsideologi”. Även brittisk och amerikansk media har uttryckt sin fasa och förskräckelse över bygget och beklagat sig över den påstått expansionistiska symboliken och hur rysk kyrka och stat åter närmar sig varandra.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!