Ajeet läker med musiken

publicerad 6 juli 2024
- av Sofie Persson

I Ajeet Kaurs musik kan man höra influenser från hennes irländska rötter som blandas med djupt meditativa toner från Indien.


Artikeln publicerades ursprungligen den 27 maj 2023.


Siobhán Moore föddes i Boston i USA och växte delvis även upp på Irland. Tidigt fick hon det spirituella med sig. Hennes moder, Hari Kirin, har länge arbetat som bland annat yogainstruktör och terapeut inom expressiv konst. Hennes far, Thomas Moore, var en munk som skrev en del spirituellt inriktade böcker som bland annat New York Times bästsäljande Care of the Soul.

Artistnamnet Ajeet kommer från hindi och betyder “oövervinnelig” och Kaur är ett efternamn man annars vanligen tar inom den indiska religionen sikhism. Där brukar männen ta efternamnet Singh, vilket betyder lejon, och kvinnor väljer ofta Kaur, som kan översättas till prinsessa. Ibland kan det också översättas till lejoninna.

När Ajeet var åtta år fick hon diagnosen Hashimotos, vilket är en autoimmun sjukdom som drabbar sköldkörteln. Musiken tillsammans med kundalini-yoga blev en viktig del av hennes läkningsprocess.

Mantra och musik har alltid varit en stor del av min egen hälsa, berättar hon i en intervju med SF Yoga Magazine 2017. Det förändrar på sätt och vis hur man ser på livet. När det händer galna saker runt omkring dig flippar du inte ut lika mycket.

Även bortsett från läkningen har sången och musiken varit en central del av Ajeets värld. Redan som barn intresserade hon sig för sånger och berättelser blandat med mystiken som fanns i de helande traditioner hon lärde sig om, som hon sedan tog med sig in i musiken.

Jag blev alltid berörd av berättandet genom sång och att du kan känna saker i musik som inte kan uttryckas på något annat sätt, berättar hon.

Hon började sjunga och skriva sånger redan som elvaåring och fann med tiden att hon även gillade själva studioproduktionen. Senare studerade hon musikproduktion på Berklee School of Music. Hennes musik kretsar i grunden ofta om just läkning, som exempelvis i ett framträdande i Amsterdam lade hon bland annat fokus på att med sångens hjälp läka obalanser som uppstått mellan män och kvinnor.

 

Ajeet har släppt nio album, varav det senaste Let it Breathe släpptes under 2022. I hennes musik är samarbeten viktiga och hon har ofta andra musiker som medverkar. Hon är också med i den irländska duon Woven Kin. Ajeet menar själv att hon gärna gör musik i olika genrer tillsammans med andra och har bland annat arbetat med musikern Trevor Hall, folkmusikgruppen Rising Appalachia och New Age-musikern Snatam Kaur.

Jag upplever det som att varje person är oerhört mångfacetterad, med olika influenser och erfarenheter som gör oss till den vi är. Min koppling till irländsk musik var en av de sidor jag inte hade tagit till min musik fram till detta album, men det har alltid varit en central del av min relation till musiken, säger Ajeet om sitt senaste album.

Ajeet och hennes grupp spelar.

Hon samarbetar också mycket med sin make Nirmal Khalsa som också har en bakgrund inom kundaliniyoga och ofta följer med på Ajeets konserter.

Ajeets musik har kommit att bli relativt spridd och har funnits bland annat på #1 på iTunes världslista och även på USA:s Billboard Top 10 New Age-lista. Hon har idag miljoner lyssnare världen över och kommentarsfälten präglas av berörande vittnesmål om hur hennes musik hjälpt andra att läkas och hitta sig själva på nytt.

Jag var på väg att ta mitt liv. Jag lyssnade på din röst och min själ stoppade mig“, skriver en kvinna.

Åtskilliga lyssnare berättar om hur Ajeets musik påverkat dem på liknande sätt. En morförälder berättar om hur hennes lilla barnbarn gråtit efter han lyssnar på musiken och sedan sagt ett tyst “tack”. En moder skriver om hur Ajeets musik hjälper hennes bebis att somna om kvällarna.

Det finns ett eko av kärlek som likt vågor rör sig omkring Ajeet och hennes lyssnare. Det är tydligt att människor påverkas positivt av hennes musik och att hon sprider en läkande aura som för människor närmare sig själva – och varandra.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!