AI-analys: Någon annan skriver Läckbergs böcker

publicerad 27 september 2023
- av Isac Boman
Camilla Läckberg är en av Sveriges mest populära författare.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Camilla Läckberg är inte bara en profilerad vänsterliberal opinionsbildare utan också en av Sveriges allra mest populära och bästsäljande författare. En AI-analys visar dock att flera av hennes böcker med mycket stor sannolikhet inte är skrivna av henne själv – utan av en spökskrivare.

Det är tidningen Kvartal som använt ett stilometriskt AI-verktyg för att undersöka och analysera språket i samtliga Läckbergs romaner och kommit fram till att fyra av böckerna – och i synnerhet två av dessa, rent språkmässigt skiljer sig avsevärt från hennes övriga verk.

Det är framför allt böckerna Kvinnor utan nåd och Gå i fängelse som sticker ut och inte tycks vara skrivna av Läckberg själv – enligt ett annat AI-verktyg är det istället med stor sannolikhet deckarförfattaren Pascal Engman som författat Läckbergs böcker.

Det kan också noteras att Engman varit anlitad som redaktör för flera av de böcker som uppges vara skrivna av någon annan än deckardrottningen själv.

“Dementerar bestämt”

I ett inlägg på Instagram hävdar Läckberg att det inte alls är Engman som skrivit böckerna i hennes namn – istället ska denne bara hjälpt till i skrivarprocessen.

Alla författare jobbar med redaktörer. Det är de som får oss att ’kill our darlings’, som får oss att blomma ut till vår fulla potential. Jag har många gånger öppet och offentligt hyllat Pascal för att han hjälpt mig skriva på ett för mig nytt sätt”, hävdar hon.

Engman själv förnekar också att han spökskrivit Läckbergs böcker och ”dementerar bestämt” denna typ av anklagelser.

Det kan också nämnas att det inte är första gången Camilla Läckberg anklagats för att ha låtit andra personer skriva de böcker som sedan getts ut i hennes namn – bland andra boken ”Spökskrivaren” av Håkan Lindgren. Även vid dessa tidigare tillfällen har Läckberg förnekat att någon spökskriver hennes böcker.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!