15 000 år gamla målningar upptäckta i Spanien

publicerad 5 mars 2020
- av Isac Boman
Målning av bisonoxe i Altamira.

15 000 år gamla grottmålningar har upptäckts i en grotta i nordöstra Spanien. Utgrävare har påträffat omkring 100 målningar på djur, bland annat hästar, oxar och hjortar, men också abstrakta mystiska symboler som man ännu inte lyckats uttyda.

Grottan som ligger i provinsen Tarragona genomfick en noggrant inspektion efter en större översvämning i höstas när de uråldriga konstverken upptäcktes. De bedöms vara i mycket känsligt skick och även minsta beröring kan förstöra dem, varnar arkeologerna enligt RT.

Vissa av figurerna har slitits ner under årtusenden som gått sedan de skapades och forskarna tror att grottan ursprungligen innehöll ännu fler målningar än det hundratal man upptäckt.

Med en imponerande ålder på 15 000 år innebär det att grottkonsten är bland de äldsta kända i medelhavsområdet. Nu kommer man använda 3D-teknologi för att få en djupare förståelse av konstverken och de människor som skapade dem för 15 årtusenden sedan.

Redan nu dras jämförelser till grottan Altamira i norra Spanien där ett stort antal äldre stenåldersmålningar år har upptäckts, och som vid sidan av sin status som världsarv också är ett populärt besöksmål för historieintresserade.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!