Hultqvist behöver hjälp

I sin senaste krönika skriver Hans Myrebro om att försvarsminister Peter Hultqvists geopolitiska kunskap är så bristfällig att han är i behov av hjälp.

publicerad 28 oktober 2017
USA:s försvarsminister James Mattis skakar hand med sin svenske motsvarighet Peter Hultqvist
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Sent omsider fick jag ögonen på det tal som försvarsminister Peter Hultqvist höll på John Hopkins School of Advanced International Studies den 16 maj 20171. Efter att ha läst talet var det inte svårt att inse att ovannämnda talare behöver mycket hjälp med grundläggande kunskap i nutidshistoria och i kunskap om våra närområden.

Efter en sliskig inledning där han nogsamt undviker att påminna studenterna om att USA under efterkrigstid gått i bräschen för ett fyrtiotal krig och militära interventioner med över 20 miljoner dödsoffer, så går han till frontalangrepp mot Ryssland. Men hans

Navigation för inläggslista

Inläggslista

Titel

enda vapen i det anfallet är en oladdad knallpulverpistol, alltså helt kraftlöst, och de pålästa studenterna fick säkert ett välkommet stoff till sina studentspex när de lyssnade till Hultqvist.

Vad är det då för skitsnack som han briljerade med, den gode Peter? Jo, han försökte till att börja med göra sig lustig över att man i Ryssland talar väl om “moderlandet”, och att man strävar efter att bli en världsmakt. Men hur ska man kunna stå emot den globala, imperialistiska världsmakt som USA/Nato utgör, om man inte själv bygger upp en nationalistiskt präglad non-imperialistisk världsmakt, på samma sätt som Kina gör? Den frågan gick han inte in på. Hans favoritämne var som alltid “den ryska aggressionen”, som han dock aldrig kunde exemplifiera.

Hultqvist fortsätter sedan med att påstå att: “Russia occupies 20% of Georgian territory since the war 2008”. Sydossetien och Abchazien har aldrig velat tillhöra Georgien. Georgien startade ett krig 2008 mot de utbrytande republikerna. Ryssland avslutade kriget inom 8 dagar genom att befria de båda delstaterna. De lever nu i självständighet och en FN-delegation kunde efteråt konstatera att det var Georgien som startat kriget. Dåligt påläst, Hultqvist.

Han fortsätter sedan att provocera genom att beskriva Krim som annekterat av Ryssland. Den rätta formuleringen är att Krimborna till nästan 100 % bad Ryssland att få bli anslutet. Krim har som bekant aldrig velat tillhöra Ukraina. Kanske överensstämde anslutningen inte helt med folkrätten – den folkrätt som USA varit noga med att trampa under fötterna under alla sina krigståg.

The Russian proxy war in eastern Ukraine continues”, lyder hans fortsatta demagogi. Hultqvist har tydligen svårt att skilja på öst och väst. Proxy-kriget förs som bekant från väst sidan, där främst USA men även flera NATO-länder ställt upp med både manskap och materiel för att visa sina mordiska färdigheter. När senator Lindsey Graham i somras besökte Ukraina nära krigszonerna talade han uppmuntrande till de ukrainska trupperna. Han sa bland annat: “Your fight is our fight… 2017 will be the year of offense. All of us will go back to Washington and we will push the case against Russia”.2 Angående östra Ukraina, Donbass, så konstaterade nyligen OSCE:s sekreterare, general Lamberto Zannier, “that OSCE can not confirm the presence of Russian forces in the Donbass”.3 Men Hultquist får det till att bli rysk aggression.

Det finns tydligen ingen hejd på vår försvarsministers oförsvarbara okunskap som endast kan uppvägas av hans hängivenhet till Pentagon. Han talar exempelvis om president Assads horribla krig mot den egna befolkningen. Hur kan han då förklara att efter fem års krig, så hyllas han av det egna folket, vilka sett till så att de USA och Israel stödda IS-terroristerna besegrats, med hjälp av Ryssland. Hultqvist strategi att agera Pentagons papegoja får honom att framstå som en Pentagoja.

Så fortsätter han att beskriva världshändelserna i russofoba och samtidigt USA/Nato-smickrande termer som får till och med Carl Bildt att framstå som nyanserad. Vad Hultqvist tydligen aldrig fått klart för sig är att Sverige fortfarande är ett neutralt land och om man reser ut i världen och representerar vårt land måste man inta en neutral hållning och vara välinformerad . Är man inte det, då har man bara två val; antingen återvända hem i ilfart för en elementär kurs i geopolitik – eller hålla käften.

Sedan tar han med sig åhörarna till fjärran östern och fäller det häpnadsväckande yttrandet: “In the South China Sea, China dismisses international law and territorial integrity”. Där framträder hans perverterade världsbild i all sin klarhet. Sydkinesiska havet vimlar av örlogsfartyg från USA och andra västländer i krigsförberedande syfte – men kineserna själva skulle alltså inte få segla där.

Det är helt klart att karln behöver hjälp. En läs och skrivkunnig personlig assistent skulle betyda mycket för att höja Hultqvists kunskapsnivå och kostnaden kan säkert rymmas inom budgetramen.

Ett förslag skulle också vara att han fick hjälp att studera översten och fil. doktor Pekka Visuris rapport, Rysslands rustningar och Finland.4 Pekka Visuri är en välkänd säkerhetsanalytiker och expert på östeuropeiska problem. Han beskriver i sin rapport hur en faktisk nedrustning ägt rum i Ryssland efter Sovjets upplösning. Han nämner som exempel att det i slutet av 1980-talet fanns 40 sovjetiska ubåtar, medan det år 2011 endast fanns 2 stycken kvar. Garnisoner i Karelen har lagts ner. En del planerade övningar har inte kunnat genomföras av ekonomiska skäl osv. Mycket av sin analys bygger han på uppgifter från “The Military Balance” som ges ut av det London-baserade, International Institute for Strategic Studies.

I den sammanfattande delen skriver Pekka Visuri bland annat: “Under senare tid har allt oftare den frågan ställts, varför 500 miljoner rika västeuropéer behöver hjälp av 300 miljoner amerikaner för att försvara sig mot 140 miljoner klart fattigare ryssar. EU-länderna har ständigt två miljoner soldater i vapen… Ryssland har 800 000 soldater i vapen och av dessa finns hälften på annat håll än i närheten av EU”. Och han fortsätter: “Med hänsyn till dessa styrkerelationer kommer knappast någon i Moskva på tanken att börja angripa EU. Alla som har fördjupat sig i saken vet detta, men många har sina egna skäl för att måla upp hotbilder.”

 

Hans Myrebro

Noter:
1. Regeringskansliet, Tal vid John Hopkins universitetet om den säkerhetspolitiska utvecklingen i norra Europa. Maj. 17 2017
2. Consortiumnews okt.14 2017
3. Fort Russ sept. 17 2017
4. Pekka Visuri, Russlands rustningar och Finland okt. 16, 2017

Om skribenten:

Hans Myrebro är en pseudonym. Han har bland annat författat boken NATO – ett monster på katastrofkurs.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!