Ett förödande 100-års-firande genomfört av ett sjukt Turkiet

Det nyss pågående kriget mellan Azerbajdzjan och Armenien väcker 100-åriga minnen till liv om en förintelse både Turkiet och Sverige helst vill glömma. Det skriver hans Myrebro.

publicerad 31 oktober 2020

Det nyss pågående och förhoppningsvis nu avslutade kriget mellan Azerbajdzjan och Armenien om Nagorno-Karabach, med dess armeniska befolkning inklämt emellan dessa stater, väcker 100-åriga minnen till liv.

Turkiet, som då betecknades som ”Europas sjuke man”, stod då som nu i centrum för regionens oroligheter. Eftersom Turkiet tydligen har haft svårt att tillfriskna under de år som gått finns landet ännu kvar i fokus för omvärldens intresse.

Vad var det då som hände för drygt 100 år sedan och som tydligen var tänkt att upprepas detta år? Jo, den armeniska förintelsen blev en skakande verklighet när cirka 1,5 miljoner människor; män, kvinnor och barn, miste livet under bestialiska förhållanden. Armenien betecknas som ett kristet land, och initiativet utgick från det muslimska Turkiet som med en åsnas envishet har förnekat att det skulle röra sig om ett folkmord eller förintelse med andra ord. Ett stort antal länder har emellertid bekräftat att ett folkmord har ägt rum. Dock inte Sverige, som framhärdar i sin roll som förintelse-förnekare.

Folkmordet rörde sig dock i liten…


Om skribenten:

Hans Myrebro är en pseudonym. Han har bland annat författat boken NATO – ett monster på katastrofkurs.

Myrebros senaste bok "De skapade ett blodigt 1900-tal" går att köpa på Historiskt Korrekt förlag.

 


Liknande artiklar: