Fimpa importmaten – ät Nordens ris!

Matvete, mathavre, matkorn, kvarngryn - Nordens nya ris på matbordet. I själva verket är det spannmålen vi länge odlat. Spannmålet kan kokas och ätas precis som ris, men det är mer än dubbelt så klimatsmart som ris. Det har Frebaco Kvarn på Västgötaslätten tagit vara på.

publicerad 27 februari 2015
- av Markus Andersson
Med endast häst och mekaniska redskap kan Norden åter igen bli självförsörjande på mat vid kristider. Bilden visar skördetider i Närke 1913.

Det är inga konstigheter egentligen, “Nordens ris” behöver inte processas, det är inget halvfabrikat. Vem som helst kan ta spannmålet ifrån åkern och koka det till maten. Det är svårt att konsumera spannmål mer naturligt. Det Frebaco gör på Västgötaslätten är att förkorta koktiden ifrån ca 40-50 minuter till 10-15 minuter med en skonsam ångpreparering. Näringsförlusten är minimal.

Att mala spannmål och baka bröd är inget fel. Men att äta spannmålet helt är det minst arbetskrävande sättet och det nyttigaste eftersom man bokstavligen äter hela fullkornet.

Vi har djupdykt i frågan kring detta relativt oupptäckta inhemska livsmedel. Frebaco Kvarn i Lidköping är i dagsläget den enda producenten som levererar helt spannmål – matgryn till våra matbutiker. Vi har ställt Staffan Pehrson, produktchef på Frebaco Kvarn, mot väggen angående företagets matgrynsprodukter.

Till att börja med, varför är det inte vanligare att man äter “Nordens ris”?

– Varför man inte äter hel spannmål i större utsträckning idag beror framför allt på ovana hos konsumenterna. Det finns även ännu en ”okunskap” om att produkterna finns, om deras snabba tillagning , deras användning och om deras positiva egenskaper, både ur närings-, smak- och klimatmässig synvinkel.

Vad finns det för klimatmässiga aspekter kring matgrynen?

– Jämfört med ris förorsakar våra svenska matgryner väsentligt mycket lägre koldioxidutsläpp. Detta finns bekräftat i en rapport från SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik.

Hur länge har ni erbjudit matgrynen?

– Vårt ekologiska Matvete har vi producerat ända sedan starten 1981. Matkorn, Mathavre och Kvarngryn har vi producerat i 2-4 år beroende på produkt. Vi är den enda producent som tillhandahåller svenska matgryner och med kort koktid.

Vad är det för spannmålssort ni använder i odlingen?

– Vi använder ”vanligt” svensk spannmål. Matvete är ekologiskt odlad medan de andra är konventionellt odlade. Allt odlas på Västgötaslätten som är unik eftersom jordarna naturligt har mycket låga halter av kadmium. Vi tillåter heller inte att åkrarna gödslas med slam från reningsverk vilket gör att vi heller inte har tillförsel av tungmetaller och andra oönskade ämnen till jorden.

Är grödorna till era produkter genmodifierade? Om inte varför skriver ni inte ut det på förpackningen?

– Vi tillåter ingen genmodifierad spannmål. Att detta inte står på förpackningen beror på att märkningsreglerna inte tillåter detta samt att spannmål inte har varit speciellt mycket diskuterat i detta sammanhang.

Varför är inte era produkter KRAV-märkta?

– Matvete uppfyller alla kriterierna för att KRAV-märkas men vi har av olika anledningar valt bort det till förmån för den minst lika kända EU-ekologiska märkningen. Det finns en större relevans i att marknadsföra ursprunget och det klimatsmarta med att köpa svenska matgryner.

Vad händer med spannmålet när det kommer till er kvarn ifrån åkern?

– När spannmålen kommer till oss är den torkad. Vi rensar den före en mycket skonsam ångbehandling. Därefter valsas den lätt för att sedan lufttorkas. Förutom rensningen måste både havre och korn skalas (de oätliga agnarna måste bort) före ångprepareringen.

Matgryn av spannmål torde vara det självklara alternativet bredvid potatis som basmat i det Nordiska köket eftersom det inte finns något svenskodlat ris eller någon svensk pasta. Hur skulle ni beskriva skillnaderna mot pasta och ris?

– Matgrynerna är överlägset bättre ur näringsmässig synvinkel än både pasta och framför allt jämfört med ris. Pasta ”ska” tillverkas av durumvete som ju inte odlas i Sverige. Det har tidigare funnits mindre odlingar på Gotland och på Ven av svenskt durumvete men finns numera inte att tillgå för storskalig livsmedelstillverkning. Durumvete är inte lämpligt att odla i Sverige av klimatskäl.

Hur beskriver ni i korthet skillnaderna mellan de fyra sädesslagen avseende konsumtion för människor? Ni säljer ju inte “matråg” särskilt t.ex.

– Matvete har en fyllig, mustig smak och härligt tuggmotstånd. Matkorn är lite mildare och blir lite mjukare vid kokning. Mathavre har en mild unik havresmak och är ganska mjuk i sig eftersom havre naturligt innehåller relativt mycket (nyttigt) fett. Kvarngryn består av alla fyra sädesslagen och den är mustig och mångfasetterad i smaken. Att vi inte har “matråg” beror på att rågen i sig själv har väldigt kraftig och lite ”annorlunda” smak som inte passar till maten. Det är synd eftersom råg har mycket goda näringsmässiga egenskaper.

 

Vid tider av kris och importsvårigheter av mat till Norden skulle konsumtion av helt spannmål vara en god räddning då det endast kräver kokning eller blötläggning för att kunna ätas. Precis som tidigare skedde kan spannmål odlas med hjälp av endast häst och mekaniska redskap. Spannmål kan lagras i flera år även om näringsvärdet naturligtvis sjunker successivt.

Matgryn kan precis som potatis användas som basmat till både kött, fisk, fågel och i vegetariska måltider.

Genom att välja matgryn till ditt kök istället för ris och pasta gynnar du inte bara svenska bönder och stödjer vår självförsörjning, du bidrar också till en avsevärt längre miljöpåverkan. “Nordens ris” är helt enkelt smart mat!

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!