Bloggare fick Subway att ta bort farlig kemikalie

Bloggerskan Food Babe, eller Vani Hari som hon egentligen heter, startade upp en namninsamling mot att Subway använder azodikarbonamid i sina mackor. Det dröjde endast 24 timmar för Subway att plocka bort kemikalien efter en kritikstorm bland konsumenter.

publicerad 7 februari 2014
Nästan 80 000 personer har skrivit under Vani Haris namninsamling mot Subways användning av kemikalien

Det har varit hektiskt för Subway i Nordamerika de senaste dagarna. Vani Haris – som driver FoodBabe.com – namninsamling gav eko och restaurangkedjans Facebooksida bombarderades av meddelanden från folk som uppmanade dem att ta bort azodikarbonamid från deras mackor.

24 timmar efter det att uppropet startat gav Subway med sig. Då hade över 50 000 personer skrivit under insamlingen.

I ett uttalande har Subway sagt att man kommer rensa sina produkter från azodikarbonamid. En seger för konsumentkraften menar Vani Hari.

Subway’s snabba svar indikerar att konsumentens outnyttjade kraft kan ändra livsmedelsbranschen. Jag är så stolt över vår seger, säger Vani Hari till Nya Dagbladet.

Nu är det alltså upp till Subway att se till att man håller det man lovat och rensar ut den farliga kemikalien ur sina produkter.

– Men Subway använder fortfarande den här ingrediensen och ingen ska äta det tills det är borta. Jag (och alla som skrivit under namninsamlingen) kommer att hålla Subway ansvariga för att förändringen sker, säger Vani Hari till Nya Dagbladet.

När Subway planerar att rensa ut den farliga kemikalien ur sina mackor är oklart eftersom man inte har satt upp någon tidslinje för när så skulle ske.

Det är endast de nordamerikanska Subwayrestaurangerna som har azodikarbonamid i brödet. Det beror på att kemikalien helt enkelt är förbjuden att använda som en livsmedelstillsats i stora delar av övriga världen, bland annat i Europa och Australien.

Det här fanns i Subways mackor

Azodikarbonamid, eller azobisformamid, är ett luktfritt, kristallpulver med E-numret E927.

Det används dels som en livsmedelstillsats och i produktionen av skumplast, yogamattor, skosulor och som blekningsmedel.

Subway använde/använder azodikarbonamid så att brödet på deras mackor ska bli extra ”fluffigt”.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är azodikarbonamid astmaframkallande och kan leda till andningssvårigheter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!