Tusentals ger sitt stöd till mjukvarupionjär

Häxjakten på Richard Stallman

publicerad 14 april 2021
- av Markus Andersson
Humoristisk supporterbild av Stallman med Che Guevara-pose.

Efter en hatstorm och ett drev orkestrerat av vänsterpopulistisk media tvingades mjukvarulegenden Richard Stallman bort från Free Software Foundation av fanatiska vänsteraktivister. Nu är Stallman tillbaka i organisationens styrelse och deklarerar att han inte tänker avgå igen. Vänsterliberala mjukvaruföretag har svarat med att försöka starta ytterligare ett drev för att få bort Stallman samtidigt som tusentals gräsrötter går till hans försvar.

2019 tvingades mjukvarulegendaren och programmeraren Richard Stallman bort från både MIT-universitetet och från Free Software Foundation som han själv varit med och skapat och drivit i tre decennier.

Skälet till att Stallman tvingades bort var att han inte tyckte om att studenterna försökte smutskasta och protestera mot en numer avliden kollega som pekats ut som en av Jeffrey Epsteins klienter i den ökända och omtalade eskortverksamheten som den senare bedrev och som även involverade minderåriga flickor.


Annonser:


Stallman ifrågasatte den retorik som användes och också sanningshalten i vissa av anklagelserna som riktades mot den avlidna kollegan – bland annat att denne skulle ha överfallit ett av Epsteins offer, något Stallman menar helt saknade stöd i källorna.

Anklagelsen som citeras är ett tydligt exempel på inflation. Referensrapporten här hävdar att Minsky hade sex med en av Epsteins flickor. Låt oss anta att detta är sant. Ordet överfallit bygger på att våld eller kraft har använts på något ospecificerat sätt, men själva artikeln hävdar ingenting sådant, bara att de hade sex. Vi kan föreställa oss många scenarion, men det mest sannolika är att hon presenterade sig för honom som frivillig om vi utgår från att hon blev övertalad av Epstein”, förklarade Stallman i ett brev till studenterna och menade vidare att man bör använda ett korrekt språkbruk för att beskriva vad som ägt rum.

Att Stallman försökte nyansera diskussionen och inte bara tog avstånd från den avlidne kollegan var ingenting som de vänsteraktivistiska studenterna tog lätt på – tillsammans med vänsterliberal massmedia blev han snart utsatt för en hatkampanj där han felaktigt pekades ut som en fanatisk försvarare av Jeffrey Epstein och företag med kopplingar till MIT började hota med att avbryta samarbetet med universitetet om Stallman inte fick sparken.

Påtryckningarna blev för mycket för Richard Stallman, FSF  och universitetet. 2019 avgick han först från MIT och sedan från den framstående lobbyorganisationen för öppen källkod – Free Software Foundation som han själv varit med och byggt upp. Detta trots att ingen sakligt kunnat peka på vad han gjort för fel.

De censurivrande vänsteraktivisterna hade vunnit igen – trodde de. I mars 2021 hände någonting oväntat – Richard Stallman valdes återigen in i styrelsen för Free Software Foundation (FSF), denna gång förvisso inte som ordförande utan som styrelseledamot men ändå tillbaka i det projekt som fanatiska aktivister tvingade bort honom ifrån.

– Nu sitter jag i styrelsen för Free Software Foundation, deklarerade en glad Richard Stallman och förklarade vidare att många är glada för att han är tillbaka medan andra kommer bli besvikna och arga. Han passade även på att försäkra att han inte kommer att avgå en andra gång.

Stallmans återkomst rörde snabbt upp ilska hans censurivrande motståndare och inte bara bland vanliga privatpersoner och vänsteraktivister utan även bland företrädare för organisationer och företag som kräver att Stallman avgår en andra gång.

Företrädarna för 41 organisationer valde att gemensamt underteckna ett ”öppet brev” där man kräver Stallmans avgång, däribland företrädare för Mozilla, SUSE, Gnome Foundation, Open Source Collectice, Outreachy, Tor och FreeDOS.

I ett inlägg på Twitter skriver Mozilla från sitt officiella konto att FSF:s styrelse avgår och att Stallman ”avlägsnas” från alla ledarpositioner.

FSFE (Free Software Foundation Europe) meddelar också att man avbryter allt samarbete med FSF – även detta för att Stallman är tillbaka i organisationen. Dessutom ska FSF:s vd, biträdande vd och teknikchef valt att lämna organisationen.

Stödet för Stallman bland gräsrötter och vanligare användare är dock mycket stort och i skrivande stund har nästan 6300 personer undertecknat ett öppet brev till stöd för mjukvarulegendaren och för att visa att det finns många som står upp för honom och inte vill se att han tvingas avgå en andra andra gång på grund av påtryckningar från censurivrande krafter som vill politisera mjukvaruvärlden.

Att sparka Robert Stallman kommer att skada FSF:s varumärke och hela rörelsen för fri mjuk vara. Vi uppmanar er att tänka över ert agerande noggrannt eftersom det ni kommer fram till att göra kommer ha en mycket stor påverkan på framtiden för mjukvaruindustrin.

Till mobben som gaddat ihop sig mot Richard Stallman på grund av resonabla argument i en debatt och olika åsikter och övertygelser uttryckta under årtionden som en offentlig person:

Ni är inte delaktiga i att välja ledarskapet för några communities. Särskilt inte vi ytterligare en pöbelattack som inte i närheten påminner om en rättvis genomförd debatt som exemplifieras av bättre människor som Richard Stallman”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.