Tjänsten som rensar din data från nätet

Övervakningssamhället

publicerad 26 november 2022
- av Sofie Persson

I denna tid, betonar företaget Incogni, är ”data värt mer än olja”. De erbjuder en tjänst där användare kan slippa hundratals timmars tålamodskrävande arbete, som annars krävs för att få bort lagrade personuppgifter hos företag som annars ofta säljer dem vidare.

Idag är i princip all data till salu. Det är svårt att vara säker när man befinner sig på sina diverse enheter och plattformar. Personuppgifter säljs och techjättar kan spåra användaren trots att denne stängt av alla platstjänster. Pengar tjänas helt enkelt på att företag spårar och sparar data från alla användare för att sedan sälja vidare.

Det kan tyckas dystert, men det positiva är att användare även blivit mer medvetna om de integritetskränkande metoder man använder sig av. I årets rapport av Svenskarna och internet, brukar en tredjedel användare i Sverige tänka på de digitala spår de lämnar efter sig på nätet. 8 av 10 försöker att skydda sin personliga integritet på något sätt.

Företaget Incogni arbetar för att användare ska kunna ”ta tillbaka kontrollen över sin datasekretess” och skyddar personlig information som exempelvis telefonnummer och var man bor. Företaget ska också kunna skydda mot hackare, cyberattacker och mot exempelvis skuggprofiler som håller koll på internetaktiviteter och åsikter. Detta gör man genom enkla databorttagningsverktyg och att ta kontakt med datamäklare direkt.

Datamäklare samlar in din personliga information och säljer den till andra företag med bara några klick. Vi vill hjälpa dig att ta tillbaka dina data lika enkelt”, skriver de på sin hemsida.

En så kallad datamäklare är en individ eller ett företag som är specialiserat på att samla in personuppgifter eller data om företag, mestadels från offentliga register men ibland privat, för att sedan sälja till tredje part för en mängd olika användningsområden.

Incogni gör jobbet och kontaktar alla datamäklare de har kontakt med för att ta bort användare från sina listor. Ett jobb som går att göra själv, men enligt företaget spar man som användare över 300 timmars arbete.

Förutom detta arbetar Incogni för att sprida kunskap om hur man skyddar sin data på bästa sätt och vill hjälpa med att stärka användare att skydda sig själva på internet.

En viktig del av vårt uppdrag här på Incogni är att ge dig möjlighet att skydda dig själv online i en tid då data är värda mer än olja”, sammanfattar man.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!