Google får nya rekordböter – för att ha spårat användare utan tillåtelse

Övervakningssamhället

publicerad 15 november 2022
- av Sofie Persson

Google har gjort en rekordartad förlikning med 40 delstater i USA. Techjätten ska betala ut nära 4,1 miljarder kronor till staterna efter att ha spårat användares platsdata utan deras vetskap.

Det var under 2018 som AP släppte en rapport som visade hur Google spårat användarnas geografiska position, även om användarna stängt av sina platstjänster och använt sig av säkerhetsinställningar. Från både Android- och Iphone-enheter lagrade man platsdata utan användarens vetskap. I samband med rapporten startade åklagare i delstaten Oregon en utredning gällande Googles spårning av användare, vilket även åklagare i 39 andra stater gjorde.

I flera år har Google prioriterat vinst framför sina användares integritet, säger åklagare Ellen Rosenblum. De har varit listiga och vilseledande. Konsumenterna trodde att de hade stängt av platsspårningsfunktionerna på Google, men företaget fortsatte att i hemlighet registrera deras rörelser och använde sedan informationen för annonsörer.

Nu har Google gjort en rekordstor förlikning och kommer därmed att betala delstaterna 392 miljoner dollar, eller motsvarande drygt 4 miljarder kronor. I relation till den årliga omsättningen på hela 2,5 biljoner kronor är det samtidigt dock att betrakta som ett marginellt bötesbelopp för techjätten.

Åklagarna menar att Google vilselett användarna kring sina metoder för geografisk spårning åtminstone sedan 2014.

Juristerna fann att Google bröt mot statliga konsumentskyddslagar genom att vilseleda konsumenter om dess praxis för platsspårning sedan åtminstone 2014. Specifikt förvirrade Google sina användare om i vilken utsträckning de kunde begränsa Googles platsspårning genom att justera sina konto- och enhetsinställningar”, skriver man i ett pressmeddelande.

Google avkrävs också att de ska bli mer transparenta gentemot sina användare och ge tydligare information angående hur man spårar dessa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!