IT/Övervakning

Snowden varnar för AI-styrt tyranni

Visselblåsaren Edward Snowden som blev känd för omvärlden när han avslöjade massövervakningen av amerikaner 2013, varnar nu för att människors frihet och integritet hotas av avancerad artificiell intelligens som kommer att fungera som en datoriserad polis.

Snowden som nu lever i exil i Ryssland intervjuades nyligen av The Guardian i samband med sina nyligen publicerade memoarer där han fördömer västerländska regeringar för deras användande av terroristhot som ursäkt för att underminera amerikaners medborgerliga rättigheter.
Snowden passade också på att varna för nya teknologiska hot mot allmänheten i framtiden, och pekade särskilt på hur avancerad den artificiella intelligensen har blivit och hur ansikts- och mönsterigenkänning kan användas för att kontrollera och begränsa befolkningen.

– En AI-utrustad övervakningskamera blir inte bara en vanlig inspelningsutrustning utan kan utvecklas till något som snarare liknar en automatisk polisofficer.

Snowden uttryckte sin oro över hur USA och andra länders regeringar med stöd av stora internetföretag går mot att skapa ett permanent register över alla människor på hela jorden, inklusive deras vardag.

I Hongkong används redan ansiktsigenkänningstekniken och demonstranter har använt ansiktsmasker och ljusa lasrar mot kamerorna för att undvika att identifieras av kommunistpartiet. Även i västvärlden är tekniken redan i bruk och används av såväl Facebook som den brittiska polisen.

Visselblåsaren säger till tidningen att han hellre hade bott i USA eller Tyskland men att han accepterat sin situation och i dagsläget lever ett mer eller mindre normalt liv i Ryssland. Han är heller inte lika orolig och paranoid som han var i början av sin landsflykt.

– Jag var en person som den mäktigaste regeringen i världen ville skulle försvinna. De brydde sig inte om huruvida jag försvann in i fängelse eller ner i marken, de ville bara ha bort mig.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!