Ryssland kan inskränka anonymiteten på internet

Övervakningssamhället

publicerad 22 juli 2017

Det ryska parlamentet har röstat för en lag som ska göra det omöjligt för medborgarna att kommunicera på eller använda internet anonymt. Bland annat omfattas så kallade VPN-tunnlar, vilka riskerar att bli förbjudna i landet.

Det är duman, det ryska parlamentets underhus, som röstat för två lagar som bland annat tvingar teleoperatörer och meddelandetjänster att identifiera användarna. Regeringspartiet Enade Ryssland röstade för lagarna tillsammans med Ryska federationens kommunistiska parti och det socialdemokratiska Rättvisa Ryssland.

Om lagarna röstas igenom i det övre huset i parlamentet, federationsrådet, kommer sidor som erbjuder användare tjänster för att surfa anonymt på internet, bland annat VPN-tunnlar, att stängas ner av den ryska säkerhetstjänsten FSB, rapporterar RT.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.