NSA samlar in fem miljarder mobiluppgifter varje dag

NSA:s Massövervakning

publicerad 1 februari 2014
Foto: Flickr/Romain Guy/CC BY-NC-SA 2.0

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt dokument som läckts av visselblåsaren Edward Snowden övervakar den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA drygt fem miljoner mobiluppgifter – per dag.

NSA övervakar fem miljarder positionsuppgifter om dagen i realtid. Dessutom kan de kartlägga personers rörelser och vilka som de umgås med, rapporterar Washington Post som tagit del av Snowdendokumenten.

NSA spionerar inte på fem miljarder mobiltelefoner per dag, utan själva positionsuppgifterna till telefonerna. Det betyder att varje mobiltelefon övervakas av NSA flera gånger om dagen. Totalt övervakar NSA två biljoner mobilpositioner per år.

Spionerar på alla
All data samlas sedan in i en enorm databas. Informationen används i huvudsak för att spionera på utländska mål, exempelvis “terrorister”, men enligt anonyma uppgiftslämnare inom NSA händer det ofta att myndigheten såväl oavsiktligt som avsiktligt spionerar på amerikanska medborgare.

Andra källor inom NSA säger till Washington Post att man kommer över de fem miljarderna mobiluppgifterna genom kablarna mellan olika mobiloperatörer.

NSA försvarar sig med att påstå att deras övervaknings- och spionprogram är lagliga och används för att informera andra amerikanska underrättelsetjänster – bland annat CIA – om utländska mål.

Snowden drog igång debatten
Det var i juni som den förre detta NSA-medarbetaren Edward Snowdens läckta dokument från NSA publicerades i The Guardian och Washington Post. Nyheten om USA:s totala världsövervakning slog ner som en bomb och har dragit igång debatten om det är viktigast med personlig integritet eller säkerhet.

– Du vet inte ens om vad som är möjligt. Utsträckningen av deras möjligheter är skräckinjagande. Du kommer aldrig att vara säker oavsett vilka skydd som du än använder, sade Snowden i en intervju med The Guardian i juni.

Även FRA, Sveriges motsvarighet till NSA, har enligt de dokument som Snowden läckt gjort sig skyldiga till massövervakning. Bland annat har man utfört industrispionage mot Ryssland för USA:s räkning.

 

 

Läs även:
Domare: NSA:s övervakning är inkonstitutionell
FRA spionerar på Ryssland åt USA
”NSA använder 9/11 som ursäkt för övervakningen”
”FRA bryter mot lagen”
FRA hjälper USA att spionera
NSA delar amerikaners data med Israel
Edward Snowden träder fram som NSA-läckan

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!