Microsofts nya AI-funktion beskrivs som “integritetsmardröm”

Övervakningssamhället

publicerad 24 maj 2024
- av Sofie Persson
Microsoft kommande Copilot+PC presenterades häromdagen.

Microsofts nya AI-funktion Recall, som lagrar krypterade skärmdumpar på datorn, kallas bland annat för en “integritetsmardröm”. Techjätten bedyrar dock att man tagit integriteten i beaktande och menar bland annat att Recall ska vara en “valfri upplevelse”.

AI-funktionen kommer att vara exklusivt för de kommande Copilot+PC, och innebär att den automatiskt tar skärmdumpar med endast några sekunders mellanrum, bilderna sparas sedan lokalt i datorn. Tanken bakom är att man ska kunna gå tillbaka och leta upp specifika saker från webbhistoriken bara genom att beskriva dem. Recall har alltså i praktiken möjligheten att leta igenom användares tidigare aktiviteter, filer, foton, mejl och webbhistorik, samt även lösenord.

Det här kan bli en integritetsmardröm, säger Dr Kris Shrishak, rådgivare inom AI och integritet till den brittiska statskanalen BBC.

– Bara det faktum att skärmdumpar kommer att tas under användning av enheten kan ha en psykologiskt kylande effekt på människor, konstaterar han.

Daniel Tozer, data- och integritetsexpert på Keystone Law, pekar på att systemet påminner om det dystopiska Netflix-programmet Black Mirror, och att det även kan ha företagsekonomiska konsekvenser.

– Det kan gott och väl finnas information på skärmen som är rättighetsskyddad eller konfidentiell för användarens arbetsgivare. Kommer dessa företag att vara nöjda med att Microsoft spelar in detta? frågar han sig.

Microsoft bedyrar dock att man tagit integriteten i beaktande och menar bland annat att Recall ska vara en “valfri upplevelse”. Vidare ska användare kunna begränsa vilka bilder Recall samlar in, menar företaget i ett uttalande.

Recall-data lagras endast lokalt och nås inte av Microsoft eller någon som inte har tillgång till enheten”, säger man i ett uttalande.

Den brittiska integritetsskyddsmyndigheten, Information Commissioner’s Office (ICO), meddelar att man “ställt frågor” till företaget gällande AI-funktionen.

–  Vi gör förfrågningar hos Microsoft för att förstå de skyddsåtgärder som finns för att skydda användarnas integritet, säger man.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!