Linux popularitet passerar fyra procent bland datoranvändare

Annonssamarbete med Teuton Systems

publicerad 10 mars 2024
- av Redaktionen

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Linux för stationära och bärbara datorer har nu för första gången en marknadsandel på över 4 % enligt Statcounter, som mäter marknadsandelar för webbläsare, operativsystem och sökmotorer. Även om ChromeOS räknas som ett separat operativsystem, trots att det är baserat på Linux, ingår det inte i denna siffra för rena Linux-användare.

Sedan slutet av 2020 har Linux stadigt ökat sin marknadsandel från bara 1,53 % till 4,03 %. En bidragande orsak till tillväxten tros bland annat vara vara de strikta hårdvarukraven för Windows 11, som kräver så kallat “TPM 2.0”-stöd. Många datorer som inte uppfyller dessa krav har tvingats stanna kvar på Windows 10, som släpptes 2015, och den senaste uppdateringen för Windows 11 har ytterligare begränsat vilka datorer som kan köra det.

Till skillnad från Windows 11, kan Linux utan problem köras på över 10 år gamla datorer och samtidigt erhålla säkerhetsuppdateringar.

En annan anledning till den ökade Linux-användningen är att det friare operativsystemet blivit mer tillgängligt och användarvänligt. Allt fler vågar sig på att prova Linux som är säkrare och i flera avseenden enklare, samt att det finns färdiga datorer att köpa med Linux förinstallerat och få support på svenska.

Efter att fler tidigare Windows-baserade program nu kan köras i webbläsaren, samt att alltfler programvaruleverantörer, såsom Spotify, Slack, Discord med flera lanserar sina appar för Linux, har det blivit lättare att börja använda operativsystemet.

Det finns också pengar att spara på övergången. Många vill inte spendera pengar på att byta eller uppgradera datorn i tider av stigande inflation och ökade levnadskostnader. Genom att byta till Linux kan gamla datorer få nytt liv, vilket inte bara sparar pengar utan också är bra för miljön då det minskar elektroniskt avfall.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!