Integritetsfokuserade Brave utvecklar egen bild- och videosökning

Annonssamarbete med Teuton Systems

publicerad 5 augusti 2023
- av Markus Andersson
Webbläsaren Brave har ökat i popularitet och kommer med både annonsblockerare och en rad förkonfigurerade integritetsskydd.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Webbläsaren Brave har tidigare tillåtit användarna att söka efter webbplatser utan att behöva gå via Google eller Microsoft, men för bilder och videor har man fortfarande använt dessa techjättarnas sökmotorer. Nu har Brave kopplat bort Microsofts Bing och Google även när det gäller sökning av bilder och videor, och kan nu erbjuda dessa tjänster helt internt.

I ett uttalande förklarade Brave:

Användare behöver inte längre lämna Brave Search för att få bild- och videosökresultat. Nu kan alla Brave Search-frågor betjänas direkt från Bravens index, vilket ger användare möjlighet att dra nytta av en helt oberoende sökmotor som skyddar deras integritet och är motståndskraftig mot censur.

Med denna uppgradering kan användarna enligt Brave nu även hitta bilder och videor som kanske annars skulle ha dolts av Google och Microsoft av olika anledningar.

Alla svenska Linux-datorer ifrån Teuton Systems kommer förinstallerade med webbläsaren Brave! Det ger dig en friare och säkrare upplevelse.

Det här framställs som ett viktigt steg mot fullständigt oberoende, även om Braves nya sökfunktion ännu inte är lika välutvecklad som de etablerade konkurrenterna. Trots detta lovar Brave att det kommer att utveckla fler sökverktyg med tiden.

Brave Search, som lanserades i beta tidigt 2021, erbjuder ett privatfokuserat alternativ till de dominerande sökmotorerna som Google och Bing. Brave-webbläsaren blockerar online-spårning som standard, och med sin nyutvecklade sökmotor tar företaget ännu ett steg mot att erbjuda en helt integritetsmedveten surfupplevelse.

Känner du dig övervakad på nätet och skulle vilja byta till en integritetssäkrare dator? Kontakta den svenska webbutiken för Linux-datorer.

Fakta Brave

Brave är en gratis webbläsare med öppen källkod som utvecklats av Brave Software, Inc. baserat på Chromium-webbläsaren. Brave är en integritetsfokuserad webbläsare som automatiskt blockerar vissa annonser och webbspårare i sina standardinställningar.

Brave finns tillgänglig för både Windows, Linux, Mac och iOS/Android.

Läs mer på Braves webbsida.