Göteborgspolisen vill kameraövervaka all biltrafik

Övervakningssamhället

publicerad 31 januari 2018
(t.v.) Övervakningskameror. (t.h.) Erik Nord

Erik Nord, polischef för Storgöteborg, vill att alla bilar i Göteborg ska kunna filmas med kamera.

Erik Nord vill att polisen i Göteborg ska få rättigheter att övervaka alla fordon i staden. Nords idé är att sätta upp ett massivt antal kameror likt de som används vid vägtullarna för att kunna spåra vilka fordon som kört var. Han vill även att polisen ska kunna ha obegränsad tillgång till informationen. Syftet med förslaget är enligt Nord att förebygga och bekämpa brottslighet.

Jag tycker att man skulle kunna ha fler kameror liknande trängselskattskamerorna och att den informationen fanns tillgänglig utan att det fanns brottsmisstankar. Att polisen kunde använda det i rent underrättelsesyfte, säger Nord till GT och fortsätter:

– När vi ser att en bil som tillhör med en känd våldsverkare åker omkring med kontantkortstelefoner i sig skulle vi i vart fall kunna förstå att något särskilt är i görningen och kunna kontrollera varför de åker omkring med telefonerna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.