MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 22 februari 2024

torsdag 22 februari 2024

Göteborgspolisen vill kameraövervaka all biltrafik

Övervakningssamhället

publicerad 31 januari 2018
(t.v.) Övervakningskameror. (t.h.) Erik Nord

Erik Nord, polischef för Storgöteborg, vill att alla bilar i Göteborg ska kunna filmas med kamera.

Erik Nord vill att polisen i Göteborg ska få rättigheter att övervaka alla fordon i staden. Nords idé är att sätta upp ett massivt antal kameror likt de som används vid vägtullarna för att kunna spåra vilka fordon som kört var. Han vill även att polisen ska kunna ha obegränsad tillgång till informationen. Syftet med förslaget är enligt Nord att förebygga och bekämpa brottslighet.

Jag tycker att man skulle kunna ha fler kameror liknande trängselskattskamerorna och att den informationen fanns tillgänglig utan att det fanns brottsmisstankar. Att polisen kunde använda det i rent underrättelsesyfte, säger Nord till GT och fortsätter:

– När vi ser att en bil som tillhör med en känd våldsverkare åker omkring med kontantkortstelefoner i sig skulle vi i vart fall kunna förstå att något särskilt är i görningen och kunna kontrollera varför de åker omkring med telefonerna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend