Game of Thrones-författare stämmer OpenAI

publicerad 24 september 2023
- av Sofie Persson
OpenAI ska ha använt George R.R. Martins böcker utan att ha tillstånd för detta.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


George R.R. Martin har tillsammans med 16 andra författare skickat in en stämningsansökan mot OpenAI för upphovsrättsintrång. Stämningen avser OpenAI:s användning av författarnas verk för att träna sin AI-modell ChatGPT utan vare sig tillstånd eller kompensation.

Den 20 september 2023 gick den amerikanska författarorganisationen Authors Guild tillsammans med en grupp på 17 författare offentligt ut med en stämningsansökan mot AI-företaget OpenAI. Stämningsansökan, som lämnades in vid distriktsdomstolen i södra New York, anklagar OpenAI för att ha kopierat och använt författarnas verk för att utveckla och träna sin AI-modell, ChatGPT, utan deras samtycke.

Chat GPT är en artificiell intelligens som kan svara på frågor och använder befintligt textmaterial som inlärning. Den släpptes första gången i november 2022.

Bland författarna finns bland andra George R.R. Martin, John Grisham, Jonathan Franzen, och Mary Bly.

Tilltalades beslut att kopiera författares verk, utan att erbjuda några valmöjligheter eller kompensation, hotar författares roll och levebröd i stort“, skriver författarnas advokat Rachel Geman i ett uttalande.

Vidare skriver man att Chat GPT används för att generera böcker som imiterar författares arbete, där man pekar på hur man försökt att skapa volym sex och sju av George R.R. Martins Game of Thrones-serie Song of Ice and Fire. Det ska även ha kommit ut åtskilliga AI-genererade böcker som försöker ge sken av att ha skrivits av mänskliga författare, som säljs på bland annat Amazon.

OpenAI har ännu inte kommenterat stämningsansökan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!