Facebooks robotar samtalade med varandra på nytt språk

publicerad 3 augusti 2017

Facebooks artificiella intelligens gjorde det möjligt för två robotar att kommunicera med varandra utan att människor kunde förstå vad de menade.

Det var i juni som Facebooks utvecklingslabb testade kommunikationen mellan två artificiella robotar (chatbots) i en dator. Efter ett tag började robotarna att samtala med varandra i osammanhängande meningar, som inte forskarna kunde tyda.

När den ena roboten skrev: ”I can can I I everything else”, svarade den andra med ”Balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to”. Facebooks forskare avbröt testet en tid för att åtgärda problemet med robotarnas svammel.

Rapporter i massmedia gjorde tidigare gällande att Facebooks forskare abrupt avslutade experimentet med robotarna eftersom man oroades över att robotarna kunde konspirera tillsammans, någonting som Facebook dementerat, enligt Inquisitr. Den eventuella faran med artificiell intelligens är likväl någonting som flera it-pionjärer och forskare oroas över, bland annat Bill Gates, Elon Musk och Stephen Hawking.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!