”En procent av Snowdens material har publicerats”

Snowdendokumenten

Alan Rusbridger, chefredaktör på den brittiska The Guardian, utfrågades under tisdagen av det brittiska inrikesutskottet gällande visselblåsaren Edward Snowdens läckor och The Guardians roll i att publicera de känsliga dokumenten om den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA:s massövervakning.

publicerad 3 december 2013

Under utfrågningen fick chefredaktören många tuffa frågor från utskottet. Bland annat om det material som publicerats av The Guardian kan vara ett hot mot den nationella säkerheten.

”Trumfkort för att kväva debatten”
Rusbridger svarade med att anklaga de brittiska myndigheterna för att försöka skrämma tidningen och påstod att ”nationell säkerhet används som ett trumfkort” för att kväva debatten.

Vidare är det endast en procent av de 58 000 filer som The Guardian har fått av Edward Snowden, som har publicerats, uppgav Alan Rusbridger under utfrågningen.

Han stod fast vid att det var rätt av The Guardians att publicera det hemliga materialet om NSA:s och andra myndigheters massövervakningar tillsammans med tidningarna New York Times och Washington Post.

Lett till debatt
Rusbridger menade att avslöjandena lett till en välbehövlig debatt om hur mycket övervakning som myndigheterna kan utsätta medborgarna för.

 Jag kan inte komma på en historia den senaste tiden som fått sån uppståndelse runtom i världen som det här, sade Rusbridger.

Ledamoten Mark Reckless frågade Alan Rusbridger om hade hade begått ett brott i och med att han delade Snowden-materialet med New York Times.

– Jag tror att det beror på din syn av en fri press, svarade Alan Rusbridger.

 

Läs även:
Brittiska regeringen ville att NY Times förstörde Snowdenfiler
Regeringen tvingade Guardian att förstöra Snowdendokument
Edward Snowden träder fram som NSA-läckan
USA:s säkerhetstjänst spionerar på medborgarna
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.