Åtta anledningar till varför Linux är bättre än Windows

Annonssamarbete med Teuton Systems

När det är dags att installera nytt operativsystem på PC:n går många på det alternativ som framstår som det lättaste – de installerar Windows. Det är förvisso ett stort och marknadsdominerande OS som de flesta är bekanta med. Men det innebär inte att det är det bästa alternativet. Att köra på en lösning baserad på Linux är ofta att föredra.

publicerad 27 september 2021

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Här är åtta skäl till varför du bör välja Linux framför Windows:

Totalkostnaden

Linux är gratis, till skillnad från sin största konkurrent. Det talar starkt till Linux fördel. Detta gäller särskilt för företagskunder. När du som privatkund köper en PC kommer ofta Windows förinstallerat så du märker inte kostnaden direkt, men det kostar fortfarande pengar och är en del av datorns anskaffningskostnad. Om du driver någon form av servrar blir detta ännu tydligare, så där är Linux definitivt det kostnadsmässigt överlägsna alternativet.

Pålitligheten med färre krascher

Linux baserar sig på öppen källkod, vilket kan verka läskigt för den som inte är så haj på datorer och tror att denne kommer behöva jobba mer med systemen. Så är dock inte fallet snarare tvärtom. Linuxburkar har en upptid som vida överträffar de som kör Windows. Du behöver inte heller starta om de dessa datorer i närheten lika ofta, vilket sparar mycket tid.

Lätt att lära sig och att använda

När du väl tagit steget och vant dig är Linux till och med överlägset när det gäller användarvänlighet. Windows är på ytan mer lättillgängligt med enkla genvägar, men det är ett område Linux arbetar hårt med att komma ikapp på. Med en Linux-installation har du också flera olika grafiska gränssnitt att välja mellan så att du själv i högre grad kan styra utseendet. När du lärt dig det kommer du inte vilja gå tillbaka.

Hård- och mjukvaran

Hårdvarumässigt kräver Linux mycket mindre ramminne och hårddiskutrymme. Det här är bra för alla, men särskilt för dig som har en äldre dator att jobba med. Eftersom Linux bygger på öppen källkod finns det dessutom mycket mer mjukvara att tillgå jämfört med Windows som i princip bara har en utvecklare i Microsoft. Kör du Linux kan du välja och vraka mellan program, särskilt bra för dig som är utvecklare.

Säkerheten

Där Windows är ökänt för att vara ett paradis för scammers, hackare och andra skurkar är Linux mer eller mindre helt säkert. Linux respekterar ditt privatliv och samlar inte in en massa onödig data om dig, och sparar inte dina loggar. Du behöver inte heller något antivirusprogram när du kör Linux. Det behöver du definitivt om du sitter på en Windowsmaskin, för annars kommer du få problem med malware.

Mer frihet

När du installerar Linux kan du använda det som en vanlig dator, en brandvägg, en filserver eller en webbserver. Med Linux kan du kontrollera alla aspekter av operativsystemet och styra helt själv. Du som har lite mer än grundläggande kunskaper kan också göra modifieringar och skriva egna program eftersom Linux arbetar med öppen källkod. Det ger en helt annan frihet när det kommer till att anpassa din dator.

Med Linux räcker det med att installera det du vill ha medan Windows ofta tvingar dig att installera en massa annat du inte är intresserad av, som onödiga småprogram i programmet. Du kan som tidigare nämnts även också helt anpassa din skrivbordsbakgrund och styra den så att den bara visar det du vill se och behöver, inte det någon annan tyckt att du ska behöva se.

Köp en färdig Linux-dator ifrån Teuton Systems!

För dig som vill ha det allra bästa ifrån Linux-världen serverat i ett färdigt paket finns Teuton Systems PC-serie. Allt kommer färdiginstallerat på svenska och du är igång på ett par minuter. Dessutom är allting konfigurerat för extra säkerhet och integritet med lösenordsskyddad lagring, säker surf via VPN-tunnel och mycket mer. Lathundar och manualer medföljer och för att få hjälp kan du vända dig till supporten med dina frågor. Har du redan en dator kan du skicka in den och få den förkonfigurerad enkelt och smidigt.

Besök Teuton Systems webbutik redan idag!

 


Artikeln är framtagen i samarbete med NyD-redaktionen och Teuton Systems