50 000 nätverk hackade av myndigheter

Färska dokument som NSA-läckan Edward Snowden försett tidningar med visar att olika underrättelsetjänster installerat skadlig programvara, som utformats för att komma över känslig information, på 50 000 datanätverk världen över.

publicerad 23 november 2013

Det är den holländska tidningen NRC.nl som tagit del av dokumenten som sägs bevisa att 50 000 nätverk världen över drabbats av underrättelsetjänsternas metoder.

Enligt dokumenten används någonting som kallas för Computer Network Exploitation (CNE) – vilket är att i smyg infiltrera datanätverk genom att installera skadlig kod eller programvara.

Ett exempel på denna typ av dataintrång upptäcktes i september 2013 av den belgiska teleleverantören Belgacom. Då hade Storbritanniens GCHQ infiltrerat Belgacoms datanät för att komma åt kundernas tele- och datatrafik. Genom att locka kunderna till en falsk LinkedIn-sida installerades viruset som gjorde att GCHQ fick tillgång till den önskade informationen, rapporterar NRC.nl.

Den skadliga koden som GCHQ och amerikanska NSA, samt likartade myndigheter i andra länder, använder sig av möjliggör avlyssning när som helst, så länge som den inte upptäcks och raderas. NSA har utfört CNE-attacker ända sedan 1998.

Annan ny information som framkommer i kölvattnet kring Snowdens läckor är att NSA under föregående år satte upp som mål att man skulle utöka sin makt och vara ”världsledare inom hemlig övervakning”, enligt The New York Times som tagit emot material från den förre NSA-medarbetaren Edward Snowden.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.