Yxbeväpnad maskerad man till attack på gymnasieskola – en skadad

publicerad 29 januari 2021
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En man beväpnad med yxa och knivar, maskerad med en ”svetsmask”, har terroriserat en skola i Varbergs kommun. Enligt polisen ska en elev blivit skadad.

Polisen fick larm om händelsen strax efter tiotiden på torsdagen. En knivbeväpnad och maskerad man ska ha gått omkring på en gymnasieskola vid Fridhemsberg i Varberg. Mannen uppgavs då bära på två knivar och i övrigt ha något som beskrevs som en “svetshjälm” på sig. Enligt initiala uppgifter ska en elev blivit knivhuggen.

Strax därpå kom polisen till platsen och gärningsmannen uppgavs då ha lämnat skolområdet.

Nya uppgifter tillkom att den skadade ska ha blivit skadad av en yxa, troligen lindrigt.

Gärningsmannen uppgavs i detta skede vara klädd i “arbetskläder i gult” och bära hjälm med visir. Polisen har hittat både yxa, kniv och en hjälm med visir på skolområdet, även kläder som påminner om de som lämnats i signalementet har hittats på en parkering på platsen.

Omkring 10:40-tiden stoppade och kontrollerade polis en man vid Håstens torg. Mannen kan troligen kopplas till händelserna på skolområdet och möjligen även till en brand i närområdet och grips följdaktligen.

Vänsterextrema Expo sprider uppgifter om att mannen drivits av högerextrema motiv utgående från en granskning av mannens Facebook-profil. Bland annat ska han ha delat ett klipp från TV4 som handlade om skolmördaren Anton Lundin Pettersson i Trollhättan, en Youtube-video om partiet Alternativ för Sverige och en om Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen 2018.

Uppgifterna möts samtidigt av kritik för att vara överdrivna, bland annat för att man uppger även att han postat en bild med texten ”White Lives Matter”, medan bilden i själva verket haft texten ”All Lives Matter” och inhöljer knutna händer av olika hudfärger. Noteras kan även att mannen publicerat en mycket stor mängd inlägg på Facebook, däribland inlägg om Pride, hiphop och svarta idrottsmän.

Den misstänkte gärningsmannen är känd av polisen sedan tidigare. Han är delgiven misstanke om grov misshandel, grov mordbrand eller försök till grov mordbrand, grovt olaga hot, förberedelse och försök till grov misshandel.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!