Youtube stänger ned granskande kanal efter påtryckningar ifrån Expressen

publicerad 18 mars 2019
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under dagen har den granskande kanalen Feministinspektionen stängts ned av Youtube. Detta efter påtryckningar från Expressen och bara timmar innan ett avslöjande reportage om Robert Aschberg skulle publiceras.

TV3-programmet ”Trolljägarna” har i veckor jagat personer bakom det medborgarjournalistiska initiativet Granskning Sverige och i syfte att hänga ut dessa. För nästan exakt ett år sedan lyckades Bonnier-medierna Expressen och DN efter påtryckningar mot Youtube få Granskning Sveriges och flera andra kanaler nedstängda där granskningar av journalister, politiker och andra makthavare publicerades.

Feministinspektionen har låtit släppa reportage ifrån Granskning Sverige på sin Youtube-kanal då alla andra dörrar varit stängda för det medborgarjournalistiska initiativet att få ut sitt material.

Nu ger kvällstidningen Expressen draghjälp till ”Trolljägarna” genom att utöva utpressning mot Youtube som meddelar att man viker sig och har nu raderat hela Feministinspektionens Youtube-kanal med en mängd journalistiska reportage, granskningar och inspelade telefonsamtal.

Mark Jansen, kommunikationschef för norra Europa på Google, säger i ett skriftligt uttalande till Expressen:

– Innehåll som utsätter individer eller grupper för trakasserier och sprider hat är oacceptabelt för oss och vi tar sådana ärenden väldigt allvarligt. Youtube har tydliga policyer mot den här typen av beteende, och en kanal som flaggades i detta fall har granskats och tagits ned i linje med dessa.

Han fortsätter:

– Youtubes flaggningsverktyg, som går att hitta bredvid varje enskilt videoklipp, finns tillgängliga för dem som vill flagga kontroversiellt innehåll och få det granskat av Youtube.

Efter Expressens kontakt med Youtube släcktes kanalen ned helt under söndagskvällen. Besökare möts av meddelandet “Kontot har avslutats på grund av ett brott mot YouTubes användarvillkor”. Vilka användarvillkor kanalen skulle ha brutit mot har dock inte meddelats kontoinnehavaren enligt uppgifter till Nya Dagbladet.

Avslöjande om Aschberg skulle publiceras

Granskning Sverige säger till Nya Dagbladet att nedstängningen kommer bara timmar efter ett att nytt avslöjande reportage om Robert Aschberg skulle släppas via Feministinspektionens Youtube-kanal.

TV3:s program där man visar hur man jagat Granskning Sverige sänds ikväll klockan 21.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!