Yngling bakom mordförsök på nioårig flicka – kopplas till tidigare överfall

Ökade otryggheten

publicerad 12 juli 2022
- av Jan Sundstedt
Flickan har ännu inte kunnat förhöras.

En nioårig flicka vårdas för allvarliga skador efter att ha utsatts för ett brutalt mordförsök av en tonårspojke vid en lekplats i Skellefteå.

Enligt vittnesmål har skolan försökt larma om ynglingens ”avvikande beteende” en längre tid och han ska tidigare ha överfallit en kvinna och försökt dra ner henne på marken.

Det var i torsdags som den nioåriga flickan hittades svårt skadad i anslutning till en lekplats vid Morö Backe skola i Skellefteå. Flickan har inte kunnat höras på grund av sina skador, men en tonårspojke under 15 år misstänks för mordförsök.

På grund av den misstänkte gärningsmannens unga ålder har han inte frihetsberövats och kan heller inte åtalas eller dömas till något straff – eftersom straffbarhetsåldern i Sverige är 15 år.

– Det är ett grovt brott, försök till mord, och de involverade är barn. Offret är under 15 år, en flicka. Sedan finns det en misstänkt i nuläget, en pojke som också är under femton år… Det är väldigt känsligt nu när det rör så väldigt unga personer, och för den misstänkte är det särskilda regler som gäller och det är därför som han inte är frihetsberövad, säger polisens presstalesman Lars Persson till Samnytt.

Enligt vittnen, som pratat med Schibsted-tidningen Aftonbladet, har tonåringen haft ett mycket destruktivt beteende under lång tid och ”kopplas” bland annat till ett tidigare överfall av en annan i kvinna i samma område, som han ska ha försökt dra ner på marken. Skolan ska för ungefär sex månader sedan också ha slagit larm om ynglingens beteende.

Enligt kammaråklagare Andreas Nyberg har pojken ”i förhör gjort vissa medgivanden” och man kommer att fortsätta med förhören och analyser av tekniska fynd som gjorts på brottsplatsen. Polisen vädjar också efter fler tips från människor som kan ha gjort iakttagelser.

Det finns ingenting som tyder på att den misstänkte gärningsmannen och flickan har någon koppling till varandra sedan tidigare.

Efter att flickans mamma laddat upp bilder på sin nedsövda dotter på Instagram har mordförsöket väckt mycket stor ilska och upprördhet bland många svenskar.

Enligt uppgifter till SD Riks har den misstänkte gärningsmannen etiopiskt ursprung och går på särskola. Hans ska vara 13 år gammal och mycket storväxt för sin uppgivna ålder. Hans familj ska ha beviljats förlängning för sitt uppehållstillstånd så sent som den 30 juni.

Polisen har i nuläget inte kommenterat uppgifterna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.