Wallström och Lövin kräver utredning om sexuella övergrepp inom FN

publicerad 11 april 2018
- av Alexander Almqvist

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Margot Wallström och Isabella Lövin vill se en utredning i FN kring flera uppmärksammade fall av sexuella övergrepp som ska ha skett inom organisationen.

Nyligen gick den förra FN- och UNAIDS-medarbetaren Martina Broström ut och anklagade Luiz Loures, vice-chef för FN-organet UNAIDS, för sexuella övergrepp, som ska ha ägt rum på ett hotell i Bangkok i maj 2015.

Martina Broström säger att FN försökte köpa hennes tystnad och att utredningen mot Luiz Loures var riggad till hans fördel, skriver Expressen. Även andra kvinnor har anklagat Luiz Loures för sexuella övergrepp, enligt Code Blue, som är en kampanj som ämnar att stoppa de sexuella övergreppen inom UNAIDS.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) och Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, skrev tidigare ett brev till FN där man kritiserade organisationen för de påstådda sexuella övergreppen.

Den senaste medierapporteringen undergräver förtroendet för och trovärdigheten hos er organisation… Framsteg i arbetet med att säkerställa nolltolerans kommer att vara grundläggande när vi utvärderar och beslutar om fortsatt ekonomiskt stöd”, skriver Wallström och Lövin i brevet, enligt Expressen.

De fortsätter:

Personer som är skyldiga till sexuella trakasserier, utnyttjande och övergrepp eller som överser med sådana handlingar måste hållas ansvariga och har ingen plats i FN-systemet”.

Enligt Expressen har Code Blue publicerade en ljudupptagning text där Michel Sidibé, högste chef för UNAIDS, säger att kvinnor som öppet talar om påstådda sexuella övegrepp inom FN inte har ett “moraliskt tillvägagångssätt”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!