Ville berätta om övergrepp – nekades för att hon var SD:are

publicerad 24 oktober 2017
Jessica Holmeberg (t.h.) blev censurerad från #Meeto Uppsala av arrangören

En kvinna som ville berätta sin historia om hur hon blivit våldtagen stoppades av arrangören till #Metoo i Uppsala på grund av att hon är aktiv i Sverigedemokraterna.

Efter att Hollywoodproducenten Harvey Weinsteins sexuella trakasserier nyligen uppmärksammades i massmedia valde många kvinnor att berätta om hur de blivit utsatta för sexuella övergrepp och trakasserier.

Under #Metoo har tusentals kvinnor berättat sina historier. Under helgen hölls det flera #Metoo-demonstrationer runt om i Sverige.

Men i Uppsala visade det sig att demonstrationen inte var öppen för alla. Jessica Holmeberg var en av de som fanns med på talarlistan till #Metoo-demonstrationen. Men efter att arrangören Sara Fälting blivit varse om att Holmeberg är aktiv inom Sverigedemokraterna plockades hon bort från talarlistan.

I ett Facebookinlägg motiverar Sara Fälting sitt beslut att ta bort Jessica Holmeberg från talarlistan på grund av hennes partipolitiska engagemang.

#Metoo Uppsala är inte en representant för hela #Metoo rörelsen, och den representerar inte heller allas syn på #Metoorörelsen. Vissa vill att #Metoo ska vara till för alla, oavsett kön, andra tycker att det är kvinnor som ska lyftas, och åter andra tycker att det är kvinnor, transpersoner, ickebinära och andra som ska få plats. Bara för att jag ordnade #Metoo Uppsala betyder det inte att Jag måste ordna den efter hur Du vill att #Metoo ska representeras. Jag har ordnat den efter min egen syn – vilket egentligen borde vara Helt Självklart”, skriver Fälting.

Jessica Holmeberg, vars historia blivit uppmärksammad i bland annat Danmarks Radio, skriver i sin tur ett svar på inlägget och anklagar Fälting för att ha kapat demonstrationen.

Helt plötsligt är det alltså inte helt hennes egen demonstration eftersom alla fattat besluten gemensamt. Eller så är det så enkelt som att alla femton demonstrationer kidnappades av en feministisk rörelse. Därför blev det väldigt enkelt för dem att fatta dessa beslut”, skriver Jessica Holmeberg.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.