Vildsvinskött i Norrköpingsskolor

publicerad 30 oktober 2019

Tidigare i höst beslöt man att på prov införa vildsvinskött på några skolor och äldreboenden i Norrköping. Initiativet kom från en jordbrukare utanför Valdemarsvik. Detta blir ett sätt att få bukt med den ökande vildsvinsstammen.

På fyra skolor i Norrköping serverades nyligen vildsvinskött. Planen är att servera vildsvinskött på samtliga skolor i Norrköping.

Vi vet ju att vi behöver skjuta av vildsvin för att stammen har ökat. Och det här är ändå mat som vi kan äta och som vi kan servera i skolorna. Det säger Ingrid Kalm, kostchef i Norrköpings kommun.

Köttet har tidigare varit svårt att få tag på och man har varit styrd av upphandling. Men planen är nu att kunna servera vildsvinskött till alla skolelever med jämna mellanrum. Ingrid Kalm vill se mer vildsvinskött på menyn i framtiden, rapporterar SVT.

De skolor som har fått prova köttet är Råsslaskolan, Klingsborgsskolan, Vikbolandsskolan och Skarphagsskolan. Köttproducenten Oskar Danielsson hoppas kunna leverera närproducerat kött till skolor fyra, fem gånger om året och han hoppas på en riktad upphandling mot viltkött, så att det blir lättare att leverera.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.