Filip Sjöström: ”Vi lyckades med det som var vår plan”

publicerad 8 mars 2021
- av Isac Boman
Filip Sjöström inför avmarschen mot Kungsträdgården.

Efter en vilodag under söndagen går nu Tusenmannamarschens initiativtagare och huvudarrangör Filip Sjöström ut med en sammanfattning av manifestationen i ett pressmeddelande.
Vi lyckades med det som var vår plan – det vill säga samlas på Medborgarplatsen, hålla tal och sedan marschera till Kungsträdgården, konstaterar han.

Sjöström noterar framförallt den våg av desinformation som nu propageras ut inte bara av mainstreammedia utan även av polismyndigheten. Den senare menar bland annat man försökt föra en dialog med honom inför manifestationen, något som Sjöström rakt av benämner som en lögn från presstalesmännen på polisen.

”Jag har gått ut offentligt med mitt mail till dialogpolisen i Stockholm, där jag öppet bjuder in polisen till dialog. Efter samtal med dialogpolisen blev det tydligt att de inte var intresserade av en dialog, utan endast var intresserade av att informera om hur polisen ställer sig till ett evenemang som detta. Det var därmed inte intressant eftersom jag och många andra redan visste hur polisen ställer sig till evenemang.

Tål att upprepas: När presstalesmannen på polisen säger att de har ”försökt kontakta arrangören” så stämmer inte det. De hade mina kontaktuppgifter och efter kontakten med dialogpolisen var det över tre veckor kvar innan manifestationen skulle genomföras.

Regionpolischefen Mats Löfving har i en kommentar till skattefinanserade Ekot att ”polisen in i det sista jobbade med dialog, kommunikation och resonemang för att få demonstranterna att ta sitt förnuft till fånga”, något som Sjöström ser som en förvrängning av vad som faktiskt skedde.

”Att basunera ut budskap i megafoner är inte dialog. Dialogpoliserna på plats var ointresserade av att ha en dialog.”, påpekar Sjöström.

Polisen påstår i sitt pressmeddelande också att man upplöste folksamlingen, något flera medier har rapporterat om. I själva verket tog man endast beslut om att upplösa folksamlingen och försökte genomföra detta utan att lyckas.

Folkmassan var samlad från 14.00 till dess att massan valde att avsluta manifestationen vid Kungsträdgården självmant”, konstaterar han.

Efter avmarschen från Medborgarplatsen avvek Sjöström själv, men han bekräftar dock att detta var helt i sin ordning och att han inte blivit bortförd av polis som vissa spekulerade kring vid tillfället eller i övrigt kommit till skada.

Hans personliga bedömning är att runt 1500 personer var på plats vid Medborgarplatsen och närmare 2000 inräknat dem som stod runt omkring. Samtidigt har mainstreammedier speglat sammankomsten som ”några hundra” på plats.

Han understryker också att Tusenmannamarschen var en manifestation för frihet och sanning, något som även stod i eventet och på banderollen som var i täten av marschen. Sjöström beskriver det som tråkigt att budskapet i första hand framförallt speglats som en ”coronaprotest” eller ”demonstration mot restriktioner”.

Sjöström avslutar med att han tillsammans med ett team av nationella och internationella jurister kommer att överklaga Länsstyrelsens vite på 20 000 kronor för att han fullföljde manifestationen, något som dock oavsett nu måste betalas till myndigheten.

Hundratals människor har meddelat att de kommer hjälpa mig att betala vitet”, berättar Filip Sjöström.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.