Västeråsmuslim blir först att åtalas för utbildning av terrorister

publicerad 2 juli 2020
- av Per Nordin
Genrebild.

En muslimsk man bosatt i Västerås blir den första någonsin i Sverige att åtalas för att ha försökt rekrytera och utbilda terrorister. Mannen har själv spelat in instruktionsfilmer för terrorister och i hans dator fanns över 800 klipp där bland annat bombtillverkning och avrättningsmetoder lärs ut.

Ingen i Sverige har tidigare dömts för rekrytering och utbildning av terrorister, men 2019 dömdes en person som på sociala medier uppmanade människor att donera pengar till terroristorganisationer.

Fallet i Västerås är alltså unikt och har möjliggjorts eftersom Sveriges terrorlagstiftning 2010 utökades med den uttalade målsättningen att kunna bekämpa terrorism i ett tidigt stadium, långt innan eventuella terrorattacker har genomförts. 2010 kriminaliserades också utbildning, rekrytering och finansiering av terroristbrott, men ingen har alltså ännu dömts för detta.


Annonser:


– Här har vi själva grogrunden för terrorbrottsligheten. Lagstiftaren har försökt komma åt alla handlingar som kan leda till och utgör en viktig del av brottsligheten, säger Hans Ihrman som är vice chefsåklagare och vice kammarchef vid riksenheten för säkerhetsmål till SVT.

Den åtalade mannen konverterade för ett par år sedan till islam och har tidigare dömts för hets mot folkgrupp 2018 efter att han postat inlägg som bedömts ha hetsat mot judar och homosexuella. Han har också förutom sina tips om hur man praktiskt kan genomföra terrordåd även spridit propaganda från Islamska staten. Mannen själv har hela tiden nekat till brott och hävdat att han aldrig haft någon avsikt att begå brott.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.