Västeråsmuslim blir först att åtalas för utbildning av terrorister

publicerad 2 juli 2020
Genrebild.

En muslimsk man bosatt i Västerås blir den första någonsin i Sverige att åtalas för att ha försökt rekrytera och utbilda terrorister. Mannen har själv spelat in instruktionsfilmer för terrorister och i hans dator fanns över 800 klipp där bland annat bombtillverkning och avrättningsmetoder lärs ut.

Ingen i Sverige har tidigare dömts för rekrytering och utbildning av terrorister, men 2019 dömdes en person som på sociala medier uppmanade människor att donera pengar till terroristorganisationer.

Fallet i Västerås är alltså unikt och har möjliggjorts eftersom Sveriges terrorlagstiftning 2010 utökades med den uttalade målsättningen att kunna bekämpa terrorism i ett tidigt stadium, långt innan eventuella terrorattacker har genomförts. 2010 kriminaliserades också utbildning, rekrytering och finansiering av terroristbrott, men ingen har alltså ännu dömts för detta.
– Här har vi själva grogrunden för terrorbrottsligheten. Lagstiftaren har försökt komma åt alla handlingar som kan leda till och utgör en viktig del av brottsligheten, säger Hans Ihrman som är vice chefsåklagare och vice kammarchef vid riksenheten för säkerhetsmål till SVT.

Den åtalade mannen konverterade för ett par år sedan till islam och har tidigare dömts för hets mot folkgrupp 2018 efter att han postat inlägg som bedömts ha hetsat mot judar och homosexuella. Han har också förutom sina tips om hur man praktiskt kan genomföra terrordåd även spridit propaganda från Islamska staten. Mannen själv har hela tiden nekat till brott och hävdat att han aldrig haft någon avsikt att begå brott.

 


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!