Världens snabbaste bil är svensktillverkad

publicerad 13 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Koenigsegg Gemera HV8 - för den körglade.

Den svenska biltillverkaren Koenigseggs senaste vidunder Gemera HV8 etablerar sig nu av allt att döma som världens snabbaste fyrsitsiga gatbil.

Accelerationen slår de flesta tvåsitsiga bilar på en racerbana, säger Christian von Koenigsegg om sin senaste skapelse.

Begreppet gatbil syftar brett på bilar som framförs lagligt på vägar och används ofta för bilar som samtidigt är speciellt byggda för till exempel street racing eller om muskelbilar.

Den svenska biltillverkaren Koenigsegg har nu återigen fått bilvärlden att häpna i och med vidareutvecklingen av sitt flaggskepp Gemera. Christian von Koenigsegg visar på motorsiten Carup nu upp såväl videoklipp och bilder och avslöjar detaljerna hos bilen, som med stor sannolikhet blir världens snabbaste produktionsbil alla kategorier.

Innandömet. Foto: Koenigsegg

Den nya modellen kallas Koenigsegg Gemera HV8 (Hot V8) och resultatet av bilens kombination förbrännings- och elmotor är hisnande 2300 hästkrafter och 2750 Newtonmeter. Enligt företagets vd Christer von Koenigsegg kommer bilen att sätta nya hastighetsrekord.

Gemera HV8 är inte bara den mest kraftfulla och extrema produktionsbilen på planeten jorden, med häpnadsväckande 1,11 hk per kg, utan det är också den mest praktiska och användarvänliga sportbilen som någonsin skapats. Dess otroliga respons, hantering, motorljud, skarp växellåda, rymlig interiör och system för fyrhjulsdrift kombineras för att skapa en oöverträffad och körupplevelse, redo att sätta många prestandarekord runt banor och i raka linjer, sammanfattar Christian von Koenigsegg i samband med att superbilen presenteras.

Produktionen av superbilen Koenigsegg Gemera HV8 kommer att starta i den nya fabriken Gripen Atelier i slutet av 2024. De första kundleveranserna är planerade till första halvåret 2025.


Fakta: Koenigsegg

Koenigsegg är en svensk biltillverkare som tillverkar exklusiva superbilar i små serier om cirka 30 fordon per år. Företaget, som grundades 1994 av nuvarande vd:n Christian von Koenigsegg, bedriver lejonparten av sin verksamhet i Valhall Park utanför Ängelholm och har för närvarande omkring 300 anställda.

Fakta: Koenigsegg Hot V8

Förbränningsmotor:
5 liters dubbelturbo V8.
Effekt: 1500 hk vid 7800 rpm, maxvarv 8500 rpm.
Vridmoment: 1500 Nm vid 5000 rpm.
Light Speed Tourbillion Transmission (LSTT) 9-växlad flerkopplingslåda.
4-hjulsdrift, 4 hjul vridmoment vektoring.

Elmotor:
Koenigsegg egendesignad Dark Matter E-Motor:
Effekt: 800 hk.
Vridmoment (max): 1250 Nm.

Kombinerad effekt från E-motor & Hot V8: 2300 hk, 2750Nm.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!