Vårdpersonal sjuka efter massvaccinationer

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 18 februari 2021
- av Per Nordin
Många vårdanställda tvingades sjukanmäla sig efter att ha tagit vaccinet.

När Region Jönköpings län genomförde den första stora massvaccinationen av 500 vårdanställda blev konsekvensen att en stor del av personalen tvingades sjukanmäla sig och stanna hemma för huvudvärk, feber och trötthet.

Det var under torsdagen förra veckan som Regionen genomförde sin första massvaccinering och fler än 500 anställda inom framför allt vården injicerades med Astra Zenecas vaccin, men många drabbades också av biverkningar och på regionens vårdinrättningar blev resultatet personalbrist.

– De kliniker som var med igår och vaccinerat personal har en hel del manfall idag, bekräftar David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare för statliga SR.

Exakt hur många som är hemma med biverkningar kan biträdande smittskyddsläkare David Edenvik inte svara på, men det handlar om så pass många vårdanställda att det ”märks tydligt” på regionens vårdinrättningar.

– Det är lite ansträngt i verksamheten men inte så att det är någon fara för patientsäkerheten utan vi har fortfarande kunnat bedriva verksamheten i princip som vanligt, hävdar han.

Även om Edenvik var beredd på att någon i personalen kunde bli sjuk under massvaccinationerna så är han ändå förvånad över hur många som faktiskt drabbades av vaccinets biverkningar.

– De signaler vi har fått kring hur biverkningsbilden såg ut av Astras vaccin var ju ganska liknande de tidigare vaccinen. Så ja jag är lite förvånad att det blev så pass många här som vart hemma.

Han berättar vidare att man fått in rapporter om att vaccinet kan göra dig sjuk och att man därför försökt planera lite för detta genom att exempelvis vaccinera vårdpersonal dagen innan de skulle vara lediga eller liknande.

– En viss risk finns ju när man vaccinerar så här många som vi gjorde under en och samma dag att det blir lite större påverkan på verksamheten men sen är det ju en avvägning för samtidigt vill vi ju verkligen verkligen vaccinera personal så snabbt som möjligt.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.