Varberg vill köpa omstritt konstverk

publicerad 22 januari 2014

Varbergs kommun erbjuder sig nu att betala upp till 40 000 kronor för en målning av graffitikonstnären Carolina Falkholt. Detta då Nyköpings kommun överväger att måla över ”konstverket”.

”Vaginamålningen”, som den har kommit att kallas, målades av Carolina Falkholt på en 12 kvadratmeter stor vägg i en högstadieskola i Nyköping. Kommunen uppskattade dock inte den färgstarka och kontroversiella målningen – föreställande en vagina. Falkholts bads även att ”måla över det till något mer subtilt”.

”Hon fick i uppdrag att måla ett konstverk utifrån skolans inriktning mot teknik, vetenskap och närheten till havet. I stället blev det en kvinnlig vagina”, skriver Nyköpings kommun på sin hemsida.

Men ”lilla k” och Ungdomsgårdarna i Varbergs kommun erbjuder sig nu att betala 40 000 kronor för att få hit målningen till den kommunala ungdomsverksamheten i Varberg.

”Vi anser att det är ett bra konstverk som på ett tydligt vis ifrågasätter och penetrerar en viktig, aktuell och känslig fråga. Vi skulle bli stolta över att ha det i lilla k och ungdomsverksamheten i Varbergs kommun. Det vore mycket olyckligt om verket förstördes eller målades över”, skriver Lars Carlsson, konstnärlig ledare på lilla k, på deras Facebooksida.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!