Inrikes

Varannan SD-politiker utsatt för hot och trakasserier

Hela 47 procent av Sverigedemokraternas företrädare uppger att de utsatts för hot eller trakasserier under det senaste året på grund av sitt politiska engagemang. Det är högre siffror än för något annat parti.

I en enkät som Demoskop gjort för Dagens Samhälles räkning och där 4 279 personer svarat framkommer det en dyster bild av många politikers vardag. 29 procent av de svarande säger sig ha blivit utsatta under året, och siffrorna för SD-politiker är alltså ännu betydligt högre än så.
Rickard Jomshof som är pressekreterare för Sverigedemokraterna säger att massmedia har en skuld i det som partiets företrädare utsätts för.

Men jag skyller en del på media, och då menar jag generellt. Det har varit väldigt lätt att peka ut Sverigedemokraterna som någonting sämre och kanske hänga ut våra företrädare i större utsträckning än andra. Det skapar bilden av att vi litegrann är lovligt byte.

Han säger vidare att det är fruktansvärt att det inte har blivit bättre men att han har själv har vant sig vid det här laget. Ett stort problem betonar han är att hoten leder till att företrädare inte vågar vara kvar i partiet utan hoppar av.

Emilia Orpana som är gruppledare för Sverigedemokraterna i Nynäshamn berättar för Dagens samhälle om en incident där hon och en partikamrat delade ut valsedlar, varpå två unga män började agera hotfullt, kalla dem rasister och hota att döda dem. Orpana var gravid vid tillfället och blev mycket skärrad.

– De andra partierna har ett väldigt otrevligt och hatiskt bemötande av vårt parti. Det börjar på riksnivå och sipprar ner både till kommunpolitiken och medborgarnivån. 

Näst värst drabbade säger sig politiker från Miljöpartiet vara. Märta Stenevi som är partisekreterare för MP menar att det är deras politik som ligger till grund för deras politikers utsatthet.

– Jag tänker att det beror på att vi driver frågor som kräver förändring i samhället. Det finns grupper som provoceras och kanske skräms av det.


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!