Vapensmugglingsexperten: ”Rädd att Europa ska följa i Sveriges fotspår”

Ökade otryggheten

publicerad 1 mars 2023
- av Sofie Persson
155 gripna

Nils Duquet, vapensmugglingsexpert vid fredsforskningsinstitutet i Bryssel, uttrycker oro för att fler europeiska länder ska följa i Sveriges fotspår vad gäller skjutningar.

Sverige är en hotspot för skjutvapenvåld i Europa, konstaterar han.

Under 2022 skedde i genomsnitt mer än en skjutning per dag i Sverige och mer än en skjutning med dödlig utgång i veckan, vilket är en stadig ökning från åren innan.

Enligt polisens statistik fram till den 15 februari i år har det hittills skett 41 skjutningar, varav 4 med dödlig utgång.

Det dödliga skjutvåldet i Sverige fortsätter att öka, samtidigt som det minskar i resten av Europa. Nu oroas experter över att det svenska vapenvåldet ska spridas, rapporterar skattefinansierande SR.

Nils Duquet, vapensmugglingsexpert vid fredsforskningsinstitutet i Bryssel, har under många år på EU:s begäran skrivit rapporter gällande bland annat vapenvåld. Han beskriver vapenvåldet i Sverige som en ”ond spiral”.

Sverige är en hotspot för skjutvapenvåld i Europa. Vi är rädda för att fler europeiska länder ska följa i Sveriges fotspår, säger han.

Sverige sticker även ut gällande gärningsmän där vissa varit så unga som 14 år, vilket Duquet också uttrycker oro för kan komma att bli en trend som övriga Europa tar efter.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.