Vänsterextrem dominans på Sahlgrenska

Vänsterextremismen i Sverige

publicerad 4 juli 2021
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sahlgrenska Universitetssjukhuset har hela 16 kommunikatörer som kostar skattebetalarna mångmiljonbelopp varje år. En granskning visar att majoriteten av kommunikatörerna också har tydliga kopplingar till vänsterextremism.

Nya Riks har nyligen avslöjat hur vänsterextremister ägnat sig åt omfattande infiltration av Sahlgrenska Universitetssjukhusets pressavdelning och hur anställda där bland annat hållit tal för Revolutionär Kommunistisk Ungdom och uttryckt sitt stöd för vänsterextrema organisationer samt det våldsbejakande Black Lives Matters.

Granskningarna inleddes med att en av sjukhusets sjuksköterskor, Tor Alsén, avslöjades som drivande i den våldsamma grupperingen AFA och kunde kopplas till attentat och vandalism mot politiskt oliktänkande.

Istället för att ta avstånd från extremisten gick Sahlgrenska in i ”stabsläge” för att skydda sin våldsbejakande anställde. Nya Riks skriver att det snabbt visade sig att det var fler än Alsén på sjukhuset som hyste våldsbejakande och vänsterextrema åsikter.

Bland annat började företrädare för sjukhuset efter alla avslöjanden om hur sjukhusets personal kopplats till vänsterextrema attentat, istället för att faktiskt agera, gråta ut och beklaga sig över att sjukhuset var utsatt för en ”påverkningsoperation” och att man polisanmält avslöjandena och har kontakt med säkerhetspolisen.

Nya Riks menar att syftet med sjukhusets anklagelser om ”påverkansoperationer” i själva verket var att stoppa och försvåra fortsätta granskningar av Sahlgrenska.

Granskningarna fortsatte dock och det framkom att även kommunikationschefen för Sahlgrenska var kopplad till radikalfeministiska Feministiskt Initiativ och Socialdemokraternas ungdomsförbund samt förespråkar fortsatt massinvandring.

När Nya Riks beställde ut anställningskontrakten för alla sjukhusets kommunikatörer framgår det att det handlar om hela 16 personer och att samtliga som identifierats har kopplingar till vänsterextremism av olika slag.

Det framkommer också att inklusive arbetsgivaravgifter, administration och kostnader för kommunikationsdirektör och kommunikationschef så landar den årliga kostnaden enbart för dessa kommunikatörer på över tolv miljoner kronor årligen – löner som finansieras helt av skattebetalarna.

Anne-Charlotte Horgby, som själv har ett tydligt vänsterengagemang, har anställt minst nio av kommunikatörerna och tycks vara ansvarig för för att hela sjukhusets kommunikationsavdelning i praktiken utgörs av vänsterextremister.

Det är oklart varför Sahlgrenska överhuvudtaget är i behov av en sådan stor mängd kommunikatörer och vilken uppgift de faktiskt fyller.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!